Evropske vlade zabrinute zbog moguće saradnje Trampa i Putina

0

U svijetlu novih saznanja o navodnoj bliskoj vezi između bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, o kojoj je pisao u svojoj novoj knjizi novinar koji je razotkrio Votergejt, Bob Vudvord, evropske vlade izražavaju zabrinutost zbog budućnosti Ukrajine i razmene obavještajnih informacija.

Prema Vudvordovim navodima, Tramp i Putin su razgovarali najmanje sedam puta otkako je Tramp napustio funkciju 2021. godine, a on tvrdi i da je republikanski predsjednički kandidat tokom pandemije korona virusa u tajnosti poslao testove na virus Putinu za njegovu ličnu upotrebu, objavio je Telegraf.

Jedan evropski diplomatski izvor rekao je da je „veoma zabrinjavajuća“ pomisao da bi Zapad mogao da sarađuje s Putinom ako Tramp ponovo postane predsjednik.

Tramp je više puta izjavljivao da bi mogao da okonča rat u Ukrajini posredovanjem između Kijeva i Moskve, zbog čega se evropski zvaničnici brinu da bi on mogao da prisili Ukrajinu da ustupi dio teritorije Rusiji u zamjenu za prekid vatre.

Takođe se postavlja pitanje bezbjednosti zapadnih obaveštajnih informacija, s obzirom na to da je bivši direktor CIA Leon Paneta upozorio da je Tramp postao „izvor (informacija)“ za Putina.

Iako su Trampov izborni štab i Kremlj negirali održavanje redovnih komunikacija, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, potvrdio je tačnost tvrdnji o isporuci testova na koronavirus.

 

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.