Kovačević u Briselu: Opština Nikšić predala kandidaturu za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture

0

Opština Nikšić je zvanično predala aplikacionu knjigu za titulu Evropske prijestonice kulture u 2030. godini, pod nazivom Nikšić 2030 – Otvoreni grad. U izradi aplikacije učestvovali su međunarodni i domaći eksperti i kulturna scena Nikšića, a sam koncept projekta inspirisan je radijalnim urbanističkim planom Nikšića koji je nastao na idejama otvorenosti i povezivanja, po uzoru na važne evropske centre tog vremena.

Neposredno prije formalne predaje predsjednik opštine Marko Kovačević i koordinator kandidature Mato Uljarević sastali su se u Briselu sa Fatimom Zibulah, koordinatorkom kandidature grada Brisela (Molenbeek for Brussels 2030) za istu titulu, i razmjenili planove za razvoj partnerstava između Nikšića i Brisela u kontekstu gradova Evropskih prestonica kulture u 2030.

Inicijativa da Nikšić uđe u proces kandidature za ovu titulu usvojena je od strane Skupštine Opštine Nikšić u decembru 2023. godine bez glasova protiv, a prije nekoliko dana na 51. sjednici formalnu podršku projektu dala je i Vlada Crne Gore.

Koncept aplikacije podrazumjeva uključivanje umjetnika i organizacija iz svih djelova Crne Gore u ovaj projekat, pa će tako Nikšić Evropska prestonica kulture biti važan korak za čitavu državu.

Povodom predaje aplikacije gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević istakao je da se benefiti koje donosi status grada kandidata vide već sada, kroz mnoge mogućnosti za međunarodnu saradnju koje su se otvorile kroz proces. Kovačević će u tom smislu već sledeće nedjelje zajedno sa timom Nikšić 2030 učestvovati na jednoj od najvažnijih evropskih konferencija u oblasti kulturnih politika i EPK – Culture Next koja se održava u rumunskom gradu Klužu, čime Nikšić stiče pravo da postane član ove međunarodne mreže gradova Evropskih prestonica kulture i gradova kandidata.

Kovačević u Briselu

 

Koordinator kandidature Nikšića Mato Uljarević istakao je da je Opština Nikšić jedan od prvih gradova u Crnoj Gori koji je usvojio Program razvoja kulture, i jedan od rijetkih gradova kandidata koji već u prvoj fazi kandidature imaju usvojenu kulturnu strategiju, ali i jasnu podršku sa državnog nivoa, čime se značajno povećavaju šanse za ulazak u finale.

“Ponosni smo na ogroman posao koji smo uz podršku Opštine završili tokom prethodnih godinu dana. Motivisali smo i ujedinili oko ove vizije sve građane i kulturnu scenu, postavili temelje za strateški razvoj grada u oblasti kulture, podstakli inovativne koncepte i projekte, i pokrenuli partnerstva sa više evropskih gradova. Vjerujemo da će bez obzira na konačan rezultat ovaj projekat biti prekretnica u kulturnom i društvenom razvoju Nikšića” – poručili su iz kancelarije Nikšić 2030.

Aplikaciona knjiga Nikšića dostavljena je u Brisel, a do kraja novembra biće poznato da li je grad ušao u finale takmičenja.

(CdM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.