Cink: Mineral neophodan tokom jeseni

0

S obzirom da se nazire sezona prehlade i gripa, jedan od najlakših načina da ojačate organizam jeste raznovrsna ishrana koja će tijelu obezbijediti određene vitamine i minerale. Svježe voće i povrće, kao i hidratacija vodom i čajevima se podrazumevaju, a posebno treba obratiti pažnju na jedan mineral za koji se kaže da je čuvar imunog sistema.

Sa hladnim vremenom češće boravimo u zatvorenim prostorijima i veće su vjerovatnoće da ćemo da se prehladimo – virusi i bakterije vrebaju sa svih strana i prema savjetima doktora, trebalo bi da obratimo pažnju na imunitet. Stručnjaci smatraju da je cink veoma važan za opšte zdravlje: „To je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u različitim tjelesnim funkcijama, uključujući imuni odgovor, zarastanje rana, sintezu DNK i deobu ćelija. Važan je za imunološku funkciju organizma“, naglašava dijetetičar Ejmi Gudson, a piše Hafpost.

Čak i ako se razbolimo, cink pomaže da brže ozdravimo, a tome u prilog idu istraživanja koja ukazuju da cink značajno skraćuje trajanje infekcije.

Hrana bogata cinkom

Preporučena dnevna doza cinka je 8 miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce.

Kada redovno konzumiramo hranu bogatu cinkom, prilično je lako unijeti dovoljnu količinu svakog dana i namirnice koje sadrže cink ne samo da su lako dostupne, već su i prilično ukusne. Pored goveđeg mesa, cinka ima u pasulju, orašastim plodovima, žitaricama, leblebijama.

Kada je vrijeme za suplementaciju

„Kada razmatrate o suplementima cinka – oblik cinka i brend koji izaberete su ključni. Bioraspoloživost, odnosno sposobnost tela da apsorbuje i koristi nutrijent, značajno varira u zavisnosti od oblika cinka. Cink pikolinat, cink citrat, cink acetat i cink bisglicinat helat su neki od najlakše apsorbovanih oblika, a s druge strane, cink sulfat se najteže apsorbuje, ali obično je najjeftiniji“, pojašnjava dijetetičar Rebeka Rasel. Stručnjaci napominju da se suplementi cinka uzimaju sa hranom, jer mogu izazvati mučninu ako se uzimaju na prazan stomak, a neophodno je porazgovarati sa doktorom koji će utvrditi da li je suplementacija potrebna.

Da li može da se pretjera

Više nije nužno bolje, i treba ograničiti unos na maksimalno 40 miligrama cinka dnevno za odrasle. Ali dok god unosimo cink kroz hranu, a ne kroz suplemente, trebalo bi da je sve u redu, jasni su stručnjaci. „Teško je unositi previše cinka samo kroz hranu, osim ako ne jedete puno ostriga svakog dana“, rekla je Rasel.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.