Paunović: Ne vidim problem da strukture koje su vršile vlast u Podgorici sjednu za sto i dogovore se

0

Crnogorska i podgorička politička scena je takva da je teško bilo šta prognozirati. Trenutno teče rok od 48 sati za podnošenje žalbi Ustavnom sudu na izborni proces. Nakon što se taj rok završi, ako bude žalbi Ustavni sud traži izjašnjenje od DIK-a. Ako te žalbe budu odbijene DIK će proglasiti konačne rezultate izbora u Podgorici, izjavio je portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović gostujući u emisiji „Info plus“ Adria televizije.

„Imamo rok od 90 dana za dogovor oko formiranja vlasti u Glavnom gradu nakon proglašenja konačnih rezultata. Ja sam optimista, ne vidim problem da strukture koje su vršile vlast u Podgorici sjednu za sto i dogovore se. Ne očekujem nove izbore, dogovor je moguć i mislim da će doći do dogovora na zdravoj platformi“, rekao je on.

Paunović ističe da koalicija PES-a i Demokrata sigurno neće sarađivati sa DPS-om.

„Jedini smo učesnici podgoričkih izbora koji su to notirali i u predizbornom sporazumu. Izbori u Podgorici nisu donijeli ništa novo, nisu bili ni potrebni i izgubili smo dragocjeno vrijeme da bismo se bavili predizbornom kampanjom. Kad se to već desilo, treba da budemo odgovorni i racionalni i da ovaj proces dovedemo do kraja“, naveo je Paunović.

Prema njegovim riječima, pozicija da DPS formira vlast u Glavnom gradu je nemoguća.

„Slavili su 29. septembra da bi zadržali zagrijanost svog biračkog tijela. Da bi poslali tračak nade da će formirati vlast. Brojke su neumoljive- DPS je sa svojim koalicionim partnerima osvojio 38 odsto glasova. Jedina šansa za to je manjinska podrška. Koaliranje sa DPS-om se pokazalo kao infektivno. To se nijednom političkom subjektu neće isplatiti. Na onoj platformi na kojoj smo bazirali formiranje prethodne vlasti treba bazirati i predstojeće formiranje vlasti“, poručio je naš sagovornik.

Paunović je podvukao da je koalicija PES- Demokrate iz vanrednih izbora u Podgorici izašla sa 27 odborničkih mandata.

„Uz činjenicu da partije manje brojnih naroda nisu učestvovale u izbornom procesu u Podgorici, smatram da je ovo velika brojka. Politički stav koalicije oko Jakova Milatovića biće poznat naredne sedmice, očekujem da se sa nama formira vlast i da će time biti ispunjena volja građana Podgorice“, naglašava Paunović.

On kaže da razumije zahtjev opozicije za vanrednim parlamentarnim izborima.

„Zadatak svake opozicije je da obori vlast. Međutim, aktuelnu Vladu podržava najveći broj poslanika u istoriji Crne Gore. Takođe, ovu Vladu su podržali Crnogorci, Srbi, Bošnjaci i apsolutno smatram da je mandat Vlade do 2027. godine siguran i ne vidim nikakva pomjeranja u bilo kom smislu. Konačno institucije rade ono što im je posao i česti izborni procesi neće uticati na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, zaključuje Paunović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.