Biznis forum Srbija-Turska: Vučić: Saradnja sa Turskom znači stabilnost i mir na cijelom Balkanu; Erdogan: Veliki značaj pridajemo Srbiji!

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u radnoj posjeti Srbiji, a njegov domaćin je predsjednik Aleksandar Vučić. Posle brojnih današnjih aktivnosti predsjednici su zajedno prisustvovali otvaranju biznis foruma Srbija-Turska.

Vučić je istakao da je pravda osnov svakog poretka.

– Imamo trend rasta u trgovinjkoj razmjeni, ali i značajnih ulaganja turskih kompanija u srpsku privredu – rekao je Vučić.

Prema riječima Vučića, Erdogan je uvijek dobrodošao u Srbiju, i treba da se ojseća kao kod svoje kuće.

– Za svega mjesec dana otvaramo prugu Novi Sad-Subotica, bićemo povezani sa Budimpeštom, Niš-Dimitrovgrad već gradimo što znači da ćemo moći brže do Istanbula za nekoliko sati od Beograda ili Niša ili drugih gradova na jugu Srbije… Radili smo na novim brojnim avio linijama i tek ćemo da radimo. Želim da vas podsjetim da svi mi živimo da nam dan prođe i nemamo vremena da se sjetimo šta smo u međuvremenu postigli, ali vas molim da se prisjetite kako je to izgledalo prije 40 godina, jer ja danas kad tamo odem to nije ista zemlja. Turska je danas jedna od najuspješnijih zemalja… Plašim se da malo ko hoće to da prizna, uvijek je neka ljutnja, malo ko vidi koliki je progres napravljen. A on je napravljen zahvaljujući ovom čovjeku. Kada to pogledam znam šta je nama da činimo da bi napredovali tom brzinom – dodao je Vučić.

Vučić je kazao kada ode u Tursku da ode da se divi marljivosti ljudi, i da se bore za svaku zaradu i za porodice.

– Treba da naučimo kakav je efekat rada i da se borimo još više, i da je rad ono što će nas izvući… Zato je naše učenje od vas koji ste ispred nas mnogo znači. Da, mi smo postigli uspjehe, ali imamo još mnogo snova i dobar dio njega možemo da ostavarimo samo uz pomoć turskih kompanija – rekao je Vučić.

Dodao je i to da su mnogi bili skeptični na početku kada su krenule turske investicije u Srbiju, ali da BDP danas premašuje 88 milijardi, i da se tome niko nije nadao.

– Sve to smo uspjeli jer smo sagledavali probleme običnog čovjeka… Za nas je saradnja sa Turskom više od ekonomije, nešto što znači stabilnost i mir na cijelom Balkanu… Ne stidimo se da kažemo, vidjeli smo da u saradnji sa svojim prijateljima možemo našu zemlju da podignemo. Za nas je prosperitet od velikog značaja. Erdogan je obećao da ćemo imati saradnju u namjenskoj indrutriji i da će biti veliko prisusutvo Turske na Ekspo… Za dvije godine moramo sve da završimo, to su najveći radovi u istoriji ove zemlje i veliki dio turskih kompanija će nam pomoći u tome i mi smo srećni zbog toga – naglasio je Vučić.

Vučić se potom zahvalio Erdoganu na prijateljstvu i gostoprimstvu. Potom je dodao da je on uvijek dočekivao Erdogana lično, te da ga je jednom prilikom lično Erdogan dočekao na aerodromu u Istanbulu iako to nije njegova obaveza.

– To su stvari koje prave razliku između velikih lidera i onih koji su umislili da su veliki lideri – rekao je Vučić, te dodao da Erdogan ima još mnogo toga da uradi za Tursku, a da će Srbija da se ugleda na njega.

Predsjednik Turske je na početku poželio dobrodošlicu svima i izrazio veliko zadovoljstvo što ponovo boravi u Srbiji. Potom se iskreno zahvalio Vučiću na velikodušnom prijemu, te narodu Srbije na svemu što su pružili njemu i njegovoj delegaciji.

– Tokom posjete Srbiji imamo veliku delegaciju, što govori koliko značaj pridajemo Srbiji. Od foruma imamo očekivanja za naše zemlje i očekujemo da ćemo ojačati naše veze koje već postoje. Očekujemo pojačane odnose i jaču privredu koju ćemo izgraditi zajedno… Širimo hrizonte i ulažemo mnoge napore ka izgradnji bez ikakvih smetnji – rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je privredna i politička saradnja glavni pokretač odnosa između Srbije i Turske.

– Dvije godine zarednom smo imali preko 2 milijarde dolara razmjene u spoljnoj trgovini i to pokazuje koliko smo u uzlaznoj putanji u razmjeni dviju zemalja.. Puno napora ulažemo da nastavimo u toj putanji, i želim reći da su naše firme i investicije takve da stvaraju nove prilike u Srbiji – dodao je Erdogan.

Predsjednik Turkse kaže da 842 turkse firme posluju u Srbiji i preko 20 fabrika.

Potom se zahvalio Vučiću na iskrenom interesovanju za turske poslovne ljude, jer su njegova vrata uvijek otovrena za predstavnike Turske.

– Vjerujem u njegovu podršku i da će se ona nastaviti… Danas smo imali vrlo sadržajne razgovore i pričali smo o svim naporima kojima možemo doprinijeti napretku… Moramo još više iskoristiti mogućnosti pred nama posebno u industriji odbrane. Možemo napraviti zajedničke korake za dobrobit naših zemalja. Podvukao sam potrebu da se ojača dijalog između naših zemalja, po pitanju odbrane – dodao je Erdogan.

Prema riječima Erdogana broj turista iz Srbije će do kraja godine prevazići 340 hiljada, ali i posebno zadovoljstvo mu je što sve veći broj ljudi iz Turske dolazi u Srbiju, posebno sada kako je uvedeno putovanje sa ličnim kartama.

– Moj dragi prijatelj je pokazao spremnost da ojača veze između naših zemalja, i otvoren je za investicije iz naše zemlje… Imamo sjajne rezultate i sjajne primjere toga i plodove našeg zajedničkog rada. Zajedno sa Vučićem smo opredeijljeni da uradimo sve da ojačamo naš odnos – dodao je Erdogan.

Za kraj je dodao da se nada daće ovaj forum doprinijeti boljoj saradnji i odnosima dve zemlje.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.