Stojković: Impetativ je samo da damo svoj maksimum, grači znaju ko će početi

0

„Radili smo na poboljšanju efikasnosti, ali to zavisi od mnogo faktora, a meni je najvažnije da je ekipa motivisana i to će navijači prepoznati“, poručio selektor Stojković iz Leskovca,

Orlovi u Leskovcu, 11 meseci kasnije. Prošlog novembra na stadionu Dubočica overili su plasman na Evropsko prvenstvo, ali je to zapravo bio remi (2:2) protiv Bugarske, koji je označio početak niza od sada već šest takmičarskih utakmica bez pobjede. Taj niz, kao i onaj od tri uzastopna meča bez postignutog gola, predstavljaju jedan deo “bekgraunda” sjutrašnjeg okršaja sa Švajcarskom na jugu Srbije, u trećem kolu Grupe 4 A divizije Lige nacija.

Njegov drugi dio predstavlja bolna zaostavština iz ne tako davnih međusobnih duela dvije reprezentacije. Dugovi sa poslednja dva Mundijala su se nakupili toliko da bi eventualna pobeda izabranika Dragana Stojkovića sjutra uveče otpisala samo jedan njihov djelić, a tu su i uzavrele strasti zbog vansportskih faktora kada igraju ove dve reprezentacije, za koje se nadamo da će ovog puta biti svedene na minimum.

O svemu tome, a pre nego što će se vratiti u Niš, gde je reprezentacija smeštena, i tamo ekipu izvesti na poslednji trening, selektor Srbije govorio je na pres konferenciji u Leskovcu.

“Veoma sam zadovoljan kako su igrači trenirali i ponašali se prethodnih dana. Nemamo problema, grupa igrača koja je na okupu je spremna za sutrašnji meč, sa te strane izražavam zadovoljstvo da se niko ne žali na povrede. Radili smo po planu i programu, imamo danas trening na stadionu Čair u Nišu, što mislim da je bila dobra odluka i u principu smo veoma srećni što ćemo ponovo igrati u Leskovcu”, počeo je selektor obraćanje novinarima servisnim informacijama o timu.

Stekao se utisak da Liga nacija nema za Srbiju predusan takmičarski značaj, iako bi bod protiv Španija, u slučaju očekibvanih rezultata, mogao da bude komparativna prednost Orlova, a pozicija na kraju takmičenja važna je I za mesto u šeširima na žrebu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, uz to može biti “džoker” u rukavu za učešće u baražu onima koji ne budu među prve dve u svojim kvalifikacionim grupama.

“Kada reprezentacija igra, svaka utakmica je važna. Važan je pristup, stil igre kakav prikažete, svi ti neki eleiemti koji treba da vas krase, na kraju i taj rezltat, bez obzira na to što igramo sa ekipama koje pripadaju samom vrhu evropskog fudbala. Švajcarcka ima visok kvalitet, kako u individianom, tako i kolektivnom smislu. Podatak da oni dvadesetak godina u kontinuitetu igraju na velikim takmičenjima dovoljno govori. Mi se dobro poznajemo, to je sve grupa igrača koja dugi niz godina igra zajedno i koja će sutra istrčati na teren. Nema iznenađenja među nama ni po pitanju sistema, formacije, tih taktičkih stvari. Očekujem izuzetno borbenu, tešku utakmicu, impetativ je samo da damo svoj maksimum, a svaki pozitivan rezltat koji se reflektuje u pobedi vraća samopouzdanje, osmeh i raspoloženje kako kod navijača i kompletne javnosti, tako i kod nas“.

Pitanje selektoru glasilo je da li ga raduje što se od dresa Švajcarske oprostiuo Đerdan Šaćiri, koji nam je zadavao mnogo problema na terenu na prethodne dve utakmice i plaši li se provokacija Granita Džake?

“Šaćiri je veliki igrač, ali svemu dođe kraj. Obeležio je jedan period švajcarske reprezentacije, imamo I mi igrače koji su se oprostili od državnog tima. Za Dćaku sam već govorio, veliki igrač, smatram ga jednim od najboljih u Evropi. Nema nikakve potrebe za bilo kakvom vrstom provokacija ni sa naše, ni sa njegove, strane. Apelujem I ovom prilikom, a mojim igračima sam već rekao. Fokus je na ponome što treba da radimo na terenu. Džake treba da se plašimo, uslovno, zbog njegovog kvaliteta. On je alfa i omega njihove igre i moramo da nađemo način da ga zaustavimo. Ukoliko u tome uspemo, veće su šanse da dođemo do dobrog rezultata“.

Selektor je već najavio sutrašnji debi Andrije Maksimovića, ali ima ih još koji bi mogli da upišu prvi nastup u A selekciji.

“To zavisi od mnogo stvari, od igre, rezultata, onoga šta se bude i kako dešavalo na terenu. Ja nemam zapisano u svesci u kom minutu ću menjati koga. Imate i tu vrstu trenera, ja nisam taj. Po svojoj proceni u zavisnosti šta se dešava reagujem tokom utakmice. Mali Andrija je jedna lepa vest za srpski fudnbal, jer on definitivno predstvalja budućnost, bez obzira što ima samo 17 godina. Pokazao je takav nivo igre koji me je takav naterao da ga pozovem u A tim, moja želja je da denbituje. Sad, da li kao starter ili će ući, svejedno, sigruno će sutrašnji datum pamtiti kao veliki početak svoje senirske reprezentatzivne karijere. Imali smo personalnih problema, koje svi znamo. Nemamo Vlahovića, Sergeja, Ilića, Živkovića, to je već pola tima kad pogledate. Naravno da to niti želim niti hoću da potenciram kao alibi“.

Stojković nema dilemu po pitanju startne postave.

“Tim znam, o sastavu ne bih javno, to nije baš ni pametno, ali nema tu nekih velikih tajni, i igrači znaju ko će početi“.

Zna se i ko će biti kapiten.

“Evo ga ovde, sedi pored mene”, pokazao je Piksi na povratnika u nacionalni tim Aleksandra Mitrovića.

Dugo je odbrana bila rak rana reprezentacije. Taj problem rešen je još na Evropskom prvenstvu, pokazala je to i utakmica protiv Španije, ali napad je sada najveća bpoljka. Postignut je samo jedan gol na poslednjih pet utakmica, da li je selektor zadovoljan napretkom posle nekoliko dana zajedničkog rada.

“Morate raditi na svim segmentima, i na odbrani i na napadu. Dve je podjednako važno. Drago mi je da smo napravili pomak u defanzivnmom smislu. Nije to perfektno još,m ali sam jako zadovoljan. Napad zavisi od mnogo faktora, kako igrate, kako trčite, ima tu puno improvizacije, puno tehničkih detalja, da li je dobar centaršut, prva ili druga stativa, da li se lopta odbije tamo gde vi želite, da li ste sremni za tu vrstu izazova, spremni da delujete u oba pravca, jer danas nema više izrazitih napadača i odbrambenih fufbalera, svi napadaju i svi se brane. Najteže je dati gol, kada bi svi davali, onda bi svi bili šampioni i rezultat bi biokao u vaterpolu. Radimo na tome da kao tim znamo šta radimo na terenu da budemo u taktičkim smislu spremni da se kolektivno branimo i napadamo. Fudbal je repeticija, ne možete da izmislite toplu vodu,samo ponavljanjem možete da uspete. ;Meni je važno da je ekipa vino motivisana i ubeđen sam da će navijači to prepoznati”, zaključio je konferenciju Dragan Stojković.

Utakmica se igra u subotu od 20.45 časova, sudiće je Italijan Simone Soza.

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me i preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.