Erdogan: Mnogo puta sam podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu na Balkanu

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je još jednom potvrđena riješenost obje države da se zaštiti stabilnost u BiH.

Turski lider je istakao da ekonomski odnosi Beograda i Ankare u usponu.

– Želio bih da se zahvalim predsjedniku Vučiću, mom prijatelju, na gostoprimstvu, koje sam osjetio. Potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno jačati ugovorne obaveze između nas. Naš odnos sa Srbijom je takav da možemo da kažemo „zlatno doba“. Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. Riješeni smo da zajedničkim naporima koračamo u tom pravcu. Nadamo se da će broj turista iz Srbije u Tursku biti veći. Zapošljavamo 960.000 ljudi u Srbiji. Dragi prijatelj, gospodin Vučić, igra veliku ulogu u uspostavljanju ove klime – poručio je Erdogan.

Erdogan je još jednom podvukao značaj mira i stabilnosti na Balkanu.

– Još jednom smo potvrdili našu riješenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ja sam mnogo puta podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu. Ono što se trenutno dešava na Bliskom istoku, takođe, je bila tema. Krajnje vrijeme je da se zaustave napadi Izraela. Ohrabrio bih ostale da zvanično prihvate Palestinu kao državu. Tokom bilateralnih razgovora smo se fokusirali na političkim, ekonomskim, tursitičkim, temama vezanim za odbranu… Nadamo se da će donijete odluke biti plodotvorne – rekao je Erdogan.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.