ASP: I porez na dobit sa CRBC sporan, još bez finalne fakture

0

Poreski organ Crne Gore i China Road and Bridge Corporation (CRBC) tokom prošle godine su otvorili spor u vezi plaćenog poreza na dobit kineske podružnice u Crnoj Gori, koja je kao glavni izvođač izgradila prvu dionicu autoputa Smokovac Mateševo, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

„Uprava prihoda i carina utvrdila je za CRBC korektivnu obavezu poreza na dobit pravnih lica za period od početka 2016. godine do kraja 2021. godine u iznosu od nešto preko 132 hiljade evra, na šta se kineska strana žalila Ministarstvu finansija, ali je žalba odbijena lani u novembru. Iz podataka u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP) inspekcijski nadzor pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza na dobit izvršen je marta 2023. godine, kada su utvrđene nepravilnosti u dijelu knjiženja osnovnih sredstava ispod revalorizovane vrijednosti“, naveli su iz ASP.

Kako su dodali, „na bazi utvrđenih nepravilnosti je definisana korektivna obaveza poreza na dobit u iznosu od 132.994,76 evra za kinesku podružnicu u Crnoj Gori. ASP nije u saznanju da li je sporenje dvije strane završilo na sudu, ili je ovo pitanje zatvoreno“.

„Sa CRBC je ranije otvoren spor u vezi naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji je završio na Upravnom sudu i vrijedan je preko deset miliona evra. ASP je prethodno objavila da se taj spor tiče nabavke hrane iz Kine, kupovine automobila i njihovog servisiranja, revizorskih, advokatskih ili PR usluga, zakupa poslovnog prostora, troška goriva. Izgradnja prve dionice autoputa Smokovac Mateševo trajala je sedam i po godina, a od jula 2022., kada je puštena svečano u rad, traje dvogodišnji garantni rok za prijavu nedostataka“, saopštili su iz ASP, pa nastavili:

„Međutim, ni nakon isteka dvogodišnjeg perioda nije izdata finalna faktura za radove, niti je kineska strana podnijela finalni izvještaj o izvedenim radovima. U najnovijem odgovoru Monteputa dostavljenom ASP-u, od prije desetak dana, se navodi da je preostalo da se završe „nezavršeni radovi, koji ne utiču na funkcionalnost autoputa, i otklone nedostaci.“ Tu argumentaciju Monteput mjesecima koristi u rješenjima ASP-u, kojima se kontinuirano odbijaju zahtjevi da se dostavi finalna faktura i finalni izvještaj o izvedenim radovima, pa proizilazi da će za zatvaranje investicije prve dionice autoputa biti potrebna najmanje decenija, a vjerovatno i više. U međuvremenu je crnogorska izvršna vlast pokrenula tenderski postupak izgradnje dijela druge dionice autoputa Bar Boljare“, zaključili su iz Akcije za socijalnu pravdu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.