Konfiskacija sjedišta UNRWA-e u Jerusalimu je flagrantno kršenje rezolucija UN-a i pokušaj likvidacije pitanja palestinskih izbjeglica

0

Ministarstvo vanjskih poslova najoštrije osuđuje izraelsku okupaciju oduzimanja zemlje sjedišta Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i Rad za palestinske izbjeglice (UNRWA) u četvrti Sheikh Jarrah u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Ilegalna odluka Izraela da pretvori ovu lokaciju u kolonijalno naselje koje se sastoji od 1.440 stambenih jedinica predstavlja očito kršenje međunarodnog prava, napad na imunitet i dostojanstvo institucija UN-a i kršenje Povelje Ujedinjenih naroda i obaveza Izraela kao države članice UN-a.

Ove akcije, zajedno sa sistematskom kampanjom huškanja protiv UNRWA-e, dio su proračunatog napora i pokušaja Izraela, okupatorske sile, da likvidira pitanje palestinskih izbjeglica i potkopa njihovo inherentno pravo na povratak.

Ministarstvo ponovo potvrđuje svoju čvrstu opredijeljenost da slijedi sve političke, diplomatske i pravne puteve kako bi zaštitilo UNRWA i osiguralo da se njen mandat provede u najvećoj mjeri, kao što je naloženo ključnim rezolucijama Generalne skupštine, uključujući Rezolucije 194 (III) i 302 (IV ). Pozivamo međunarodnu zajednicu da odmah preduzme akciju kako bi zaštitila misiju i mandat UNRWA-e, prepoznajući njenu suštinsku i nezamjenjivu ulogu u podršci palestinskim izbjeglicama.

Ključno je osigurati kontinuitet agencije, osigurati potrebna finansijska sredstva i podržati neotuđiva prava palestinskih izbjeglica kao što su sadržana u međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih naroda, posebno Rezoluciji 194. Ministarstvo takođe ističe Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje ponovo potvrđuje da suverenitet nad okupiranom palestinskom teritorijom, uključujući Jerusalim, pripada isključivo palestinskom narodu i njegovom vođstvu. Izrael nema legitimno pravo na suverenitet nad ovim područjima, koja potpadaju pod operativni mandat UNRWA.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju kako bi odbacila ova kršenja, da Izrael pozove na odgovornost za svoje zločine i osigura da se njegovo vodstvo suoči sa pravdom za kontinuirano kršenje međunarodnog prava i ratne zločine počinjene protiv palestinskog naroda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.