Delegacija Odbora za evropske integracije u Berlinu: Istaknuta važnost regionalne saradnje i razmjene dobrih praksi

0

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala na konferenciji posvećenoj Parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa i tom prilikom istaknuta je važnost regionalne saradnje i razmjene dobrih praksi u pogledu zajedničkih izazova u okviru procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Skupštine.

Kako se navodi, konferenciju posvećenu Parlamentarnoj dimenziji Berlinskog procesa obilježila je rasprava članova odbora za evropske integracije/poslove Zapadnog Balkana, njemačkog Bundestaga i predstavnika regionalnog civilnog sektora, o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi sa fokusom na dekarbonizaciju.

“Konferencija je bila i prilika za zajednički sastanak članova odbora za evropske integracije/poslove Zapadnog Balkana i njemačkog Bundestaga na temu reformskih procesa u cilju članstva u EU, kao i regionalne povezanosti država Zapadnog Balkana i buduće međusobne saradnje”, kažu u saopštenju.

U ime Skupštine Crne Gore, jučerašnjoj konferenciji u Berlinu, prisustvovali su predsjednik Odbora za evropske integracije Ivan Vuković, zamjenik predsjednika Jovan Subotić i članovi Ana Novaković Đurović i Amer Smailović.

U okviru prve sesije, posvećene zajedničkom regionalnom tržištu, Subotić je kazao da ekonomska saradnja predstavlja važnu platformu za sprovođenje reformi i prevazilaženje zajedničkih izazova susjednih država u raznim oblastima. On je naglasio važnost njegovanja konkurentnosti zasnovanoj na znanju i u tom smislu istakao da su digitalna ekonomija i poljoprivreda prioritetne oblasti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

Druga sesija bila je posvećena zelenoj agendi, a prisutnima se, u ime Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, obratila i Novaković Đurović. Ona je naglasila ulogu parlamenta i odgovornost poslanika u procesu dekarbonizacije, koja određuje budućnost ekonomije svake države.

“Podijelila je iskustvo Skupštine Crne Gore u pogledu djelovanja zelene poslaničke grupe, ali je istakla da je važno prepoznati značaj ovih pitanja i imati proaktivni pristup ne samo u rješavanju izazova, već i pri planiranju obaveza”, navodi se u saopštenju.

Na zajedničkom sastanku članova odbora za evropske integracije/poslove država Zapadnog Balkana i njemačkog Bundestaga, Vuković je ukazao na značaj aktuelnog trenutka za politku proširenja, kao i za same države aspirante za članstvo.

On smatra da Evropska unija treba da potvrdi atraktivnost svoje uloge na Zapadnom Balkanu, a Berlinski proces sa Njemačkom na čelu, predstavlja dobru osnovu, ne samo za produbljivanje regionalne saradnje, već i za evropeizaciju regiona.

“Za Crnu Goru, članstvo u EU predstavlja vrijednost više u odnosu na ispunjavanje zadatih obaveza”, dodao je Vuković, ističući da buduće generacije treba da žive u regionu u kome je na snazi vladavina pravila, prostoru koji je ekonomski stabilan i prosperitetan.

“Iako Evropska unija nije idealan sistem, korisna je platforma za sprovođenje reformi, a uslovi su da države aspiranti završe domaće zadatke, ali i pokažu spremnost da žive sa razlitičim kulturama, dijeleći evropske vrijednosti”, zaključio je Vuković.

Njemački poslanici istakli su da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja jedini održivi put naprijed, koji obezbjeđuje dugoročan mir, napredak i demokratiju. Učesnici su se složili da je jačanje međuparlamentarnog dijaloga ključ za efikasniju implementaciju reformi potrebnih za približavanje regiona Evropskoj uniji. Konferencija je potvrdila posvećenost i EU i Zapadnog Balkana jačanju regionalne saradnje i unapređenju procesa koji vode ka članstvu u EU.

U ime njemačkog odbora za evropske poslove sastanku su prisustvovati predsjednik Odbora Anton Hofreiter i članovi: Josip JuratovićGunter KrihbaumBoris MijatovićTomas HakerJorg NirnbergerKristian PetriAn JurišRejner RotfusJohen HagNorbert KleinvošterEmili VoncAngelika GloknerAksel ŠaferMihail SaherKonrad Stokmer  i Šantal Kopf.

Događaj je organizovao Institut za demokratiju „Societas Civilis“ – Skoplje (IDSCS), u saradnji sa partnerskim nevladinim organizacijama iz regiona.

“Cilj konferencije je jačanje parlamentarnog dijaloga i regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, sa glavnim naglaskom na ključne teme kao što su: implementacija Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, Zelena agenda, zelena tranzicija za zapadni Balkan, proširenje i reforma EU, budućnost regionalne saradnje i povezanost na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.