IKEA zabilježila pad prihoda: Pozvala kineske vlasti da podstiču kupce na trošenje novca

0

Švedski lanac IKEA preliminarno je izvijestio da mu je prihod u fiskalnoj 2023/24. godini pao za pet posto, te pozvao kineske vlasti da osiguraju dodatne budžetske podsticaje i zamah domaćoj potrošnji.

U finansijskog godini koja je završila u avgustu prihod trgovina IKEA, u vlasništvu Ingka grupe, pao je za pet posto – na 39,6 milijardi evra, pokazali su preliminarni izračuni na koje se poziva Rojters. Kina je činila 3,5 posto ukupne godišnje prodaje grupe, u poređenju sa 3,6 posto u prethodnom fiskalnom periodu.

Švedska kompanija jako je osjetljiva na tržišta nekretnina i kamatne stope budući da građani više troše na namještaj i kućne potrepštine kod preseljenja, koja su u vrijeme krize znatno rjeđa.

Kina pripremila paket podsticaja

„Iako svjedočimo nešto slabijem povjerenju potrošača u Kini u odnosu na svjetski prosjek, optimistični smo da će paket podsticaja imati pozitivan učinak“, rekao je Jesper Brodin, izvršni direktor Ingka grupe.

„Željeli bismo podstaknuti Peking da obezbijedi još više podsticaja za tržište, budući da su mu potrebni dodatni podsticaji“.

Kako bi podstaknula posustalo tržište nekretnina, Kina je prije dvije sedmice predstavila najizdašniji paket monetarnih podsticaja od okončanja pandemije. Kinesko ministarstvo finansija tokom ovog vikenda će predstaviti pojedinosti o planiranim budžetskim podsticajima.

„Nestrpljivo iščekujemo uticaj tih (podsticaja) na kinesku ekonomiju, a posebno na kinesko tržište opreme za domaćinstva“, rekao je Tolga Oncu, menadžer u odjeljenju maloprodaje u Ingka grupi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.