Đeka: Crna Gora istrajava u svojoj namjeri da postane prva naredna članica EU

0
Crna Gora istrajava u svojoj namjeri da postane prva naredna članica Evropske unije i sprovodi reformske procese koji je približavaju tom cilju, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On se, kako se navodi u saopštenju njegovog resora,  sastao se sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije u Crnoj Gori Johanom Satlerom, kojem je poželeo uspješan mandat.

– Sagovornici su razgovarali o evropskom putu Crne Gore, te dimanici obaveza koje predstoje Crnoj Gori u tom procesu, posebno u dijelu zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, saopštili su iz Ministarstva.

Crna Gora je, dodaje se, pokazala ozbiljnost u realizaciji značajnog broja obaveza iz svoje pretpristupne agende, rekao je ministar i nastoji da ubrza rješavanje svog evropskog statusa. On je, kako ističu,  ambasadora Satlera upoznao sa obavezama koje Ministarstvo ljudskih i manjisnkih prava ima u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 19, te da je krovni antidiskriminacioni Zakon o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije jedno od tri završna mjerila za poglavlje 19.

– U iščekivanju smo mišljenja Evropske komisije, kako bi Predlog ovog zakona Vlada Crne Gore utvrdila do kraja godine, kazao je on.

Đeka je objasnio da Ministarstvo radi uporedo i na Nacrtu zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, te da je nedavno započelo izradu Nacrta zakona o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

– Predsjednica Radnih grupa za izradu tekstova ova dva zakona, Mirjana Pajković, pojasnila je faze procesa u kojima se isti nalaze i zahvalila na podršci Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori unapređenju politika zaštite ljudskih prava i slobode, kazali su iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Ovo Ministarstvo, pojasnili su, u kontinuitetu sprovodi i pet strateških dokumenata za oblast rodne ravnopravnosti, zaštite od diskriminacije lica sa invaliditetom, unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori, manjinske politike i socijalne inkluzije Roma i Egipćana.

– Ove godine priprema i novi strateški dokument u oblasti interkulturalizma i društvene kohezije, kazali su oni.

Kako su zaključili, ambasador Satler zahvalio je ministru Đeki na prijemu i pohvalio napore koje Crne Gora ulaže u ispunjavanje obaveza na putu pristupanja Evropskoj uniji. Ukazao je takođe da, iako je napredak vidljiv, potrebno je da Crna Gora i u narednom periodu uloži značajan rad i disciplinu kako bi iskoristila priliku da postane naredna članica Unije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.