Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Sljepilo“ na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Sljepilo“ (10. 10. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Deseto po redu predavanje Muharema Bazdulja iz autorskog ciklusa „Knjige koje vam mogu promijeniti život” posvećeno je romanu portugalskog nobelovca Žozea Saramaga „Slepilo”, objavljenom 1995. godine.

Žoze de Soza Saramago bio je portugalski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 1998. godinu. Njegova djela uglavnom predstavljaju subverzivne perspektive istorijskih događaja.

„’Sljepilo’ je jedan od njegovih najboljih romana, istovremeno i distopija i mračna politička parabola s metafizičkim prtljagom. I stilski i tematski karakterističan za njegov opus, ovaj roman priziva čitaoce da se okrenu i ostalim knjigama Saramagovim“, ističe Bazdulj.

Roman nastoji da istraži prave dimenzije humanosti i društvenih institucija svijeta u kome živimo. Usljed iznenadne epidemije sljepila, stanovnici jedne zemlje gube vid. Oslepjeli junaci suočeni su najprije sa surovom društvenom izolacijom, da bi potom i njihova vlastita humanost i solidarnost prošla kroz teške probe. Ishod je krajnje pesimističan; umjesto veličine ljudskog duha pred čitaocem se pomalja ideja o ništavnosti svih humanih obzira i vrijednosti.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.