Pritekao u pomoć: Obama pokrenuo kampanju za Haris u ključnoj saveznoj državi

0

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama kritikovao je Donalda Trampa kao figuru koja izaziva podjele i ne mari za Amerikance tokom predizbornog skupa za demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris u državi Pensilvaniji.

Govoreći u Pitsburgu, Obama je rekao da Sjedinjenim Američkim Državama “ne trebaju još četiri godine” bivšeg predsjednika Trampa u Bijeloj kući.

“Ne trebaju nam još četiri godine arogancije, nepodopštine, hvalisanja i podjela. Amerika je spremna okrenuti stranicu”, rekao je bivši demokratski predsjednik.

“Spremni smo za bolju priču, onu koja nam pomaže da radimo zajedno umjesto da se okrećemo jedni protiv drugih. Pensilvanija, spremni smo za predsjednicu Kamalu Haris.”

Događaj je označio Obamino prvo pojavljivanje u kampanji za Harris, dok se izborna utrka zahuktava manje od mjesec dana prije izbora 5. novembra.

Nedavne ankete pokazuju da je Haris u direktnoj borbi s Trampom za osvajanje Bijele kuće, a ishod će se vjerovatno svesti na to kako će se kandidati ponašati u ključnim državama poput Pensilvanije, Mičigena, Arizone i Sjeverne Karoline.

Prema anketi koju su u četvrtak objavili koledži Hil i Emerson, Tramp je imao blagu prednost nad Harisovom u Pensilvaniji.

Bivši republikanski predsjednik imao je podršku od 49 posto u državi u usporedbi s 48 posto potpredsjednice SAD-a, pokazalo je istraživanje.

Haris je bila na udaru medija dok nastoji prikupiti podršku i doprijeti do ključnih segmenata američkog biračkog tijela, kao što su mladi glasači, prije izbora sljedećeg mjeseca.

Demokrati se nadaju da će Obama, koji je i dalje jedna od najpopularnijih osoba u stranci, dati podsticaj kampanji Kamale Haris.

Tramp nastavio žestoku kampanju

Obama je u četvrtak pozdravio Haris kao “čelnicu koja je provela svoj život boreći se u ime ljudi kojima je potreban glas” i koja je “služila s odlikom u svakoj dužnosti koju je imala”.

“Kamala je spremna za posao bilje nego što je ikada bio bilo koji kandidat za predsjednika”, rekao je na događaju Univerziteta u Pitsburgu.

Tramp na skupu u Detroitskom ekonomskom klubu u Detroitu [Rebecca Cook/Reuters]

Tramp je posljednjih dana vodio i kampanju u Pensilvaniji, a tokom vikenda se vratio u grad Batler, gdje je pogoćen iz vatrenog oružja u uvo tokom pokušaja atentata na skupu u julu.

Rekao je da se vratio Batleru kako bi pokazao da njegove pristalice stoje “jače, ponosnije, ujedinjenije, odlučnije i bliže pobjedi nego ikad prije”.

Republikanac je u četvrtak bio u Mičiganu još jednoj ključnoj državi koja bi se mogla pokazati kritičnom na izborima.

Govoreći u Detroitu, domu američke automobilske industrije, Tramp je rekao da će vratiti radna mjesta u proizvodnji u državu i druge dijelove zemlje.

“Moj je cilj dovesti našu zemlju na put proizvodnje automobila, gdje će, u nekom trenutku u bliskoj budućnosti, biti veća i važnija nego što je ikada bila”, rekao je.

Ali Tramp je tokom svog govora takođe uvrijedio grad koji se godinama suočava s socioekonomskim poteškoćama.

“Cijela će naša zemlja biti poput Detroita ako ona bude vaš predsjednik”, rekao je o Haris. “Imaćete nered u svojim rukama.”

(Al Jazeera)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.