Za zločine nad srpskim civilima u Lukavcu: Sedmorici ukupno 30 godina zatvora

0

Sud BiH osudio je sedmoricu nekadašnjih pripadnika muslimanskih snaga, među kojima je i bivši zamjenik direktora Granične policije BiH Zijad Srabović, na ukupno 30 godina zatvora za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Lukavca 1992. godine.

Zijad Srabović i Refik Morankić osuđeni su na po šest godina zatvora, Ahmet Bajrić na sedam, Abid Arapčić na pet, a Pašaga Čajić, Samir DŽambić i Mirsad Žilić na po dvije godine zatvora.

Oni su proglašeni krivim za nečovječna postupanja, protivpravna zatvaranja, mučenje i ubistva civila zatvorenih u objektima u Lukavcu od juna do oktobra 1992. godine, prenosi Birn.

U presudi se navodi da je Srabović bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane u Lukavcu, Morankić komandant „Fikine jedinice“ i zatvora u objektu Klaonica, a ostali optuženi su pripadnici te jedinice ili vojni policajci.

Sudsko vijeće smatra Srabovića i Morankića odgovornim zbog nečinjenja, odnosno propusta da preduzmu mjere da spriječe podređene da počine krivična djela ili ih sankcionišu nakon toga.

Bajrić je oglašen krivim za ubistvo, mučenje i nečovječno postupanje.

On je prema presudi, između ostalog, s drugim osobama tukao Nikolu Jovića, koji je na kraju podlegao povredama u Srednjoškolskom centru u Lukavcu.

Osim toga, proglašen krivim da je sa još jednim vojnim policajcem nečovječno postupao prema Branku Božinoviću.

Morankić je proglašen krivim za ubistvo, nečovječno postupanje, mučenje i protvpravno zatvaranje.

U obrazloženju presude navodi se da je sudsko vijeće van razumne sumnje utvrdilo da je Morankić bio u poziciji vlasti i davao uputstva vojnicima da zatvaraju civile, što su potvrdili i svjedoci.

Sud je naveo da je Morankić izložio oštećene osobe nečovječnom postupanju, kao i da iz dokaza proizilazi da je bio svjestan uslova u kojima su oni bili držani.

Prema presudi, Morankić nije ništa učinio da spriječi mučenje Boška Mitrovića koje su izvršili Bajrić i Arapčić. Nije spriječio Arapčića ni kada je sa drugim osobama u objektu Klaonica tukao Nenada Nedića, koji je nakon toga podlegao povredama.

Vijeće je zaključilo da je Morankić učestvovao u prikrivanju i zataškavanju smrti ovog civila.

Sud je van razumne sumnje utrvdio da su Čajić, Žilić i DŽambić učestvovali u mučenju Aziza Šahata u Osnovnoj školi u Lukavcu, a da je Srabović nečovječno postupao prema njegovoj supruzi Radinki Šahat.

Sva sedmorica su oslobođeni plaćanja troškova sudskog postupka, dok se oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućuju na parnicu.

Morankić nije prisustvovao izricanju presude zbog, kako je obrazložio njegov branilac, zdravstvenog stanja.

Suđenje im je počelo u junu 2019. godine, a u ovom predmetu bio je optužen i Senaid Ćosić, koji je u međuvremenu preminuo.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, prenosi Srna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.