Moscow Fashion Week: Proslava globalne mode, kulturnih korijena i inovacija

0

Moskva je od 4. do 9. oktobra bila centar ljubitelja mode kao domaćin Moscow Fashion Week-a.

Događaj je obuhvatio spektakularne modne revije, predavanja stručnjaka, market, međunarodni izložbeni prostor i festival kratkih modnih filmova World Fashion Shorts.

Ove sezone, organizatori su pripremili uzbudljiv i raznovrstan program. Dizajneri iz Rusije, Indije, Kine, Indonezije, Južne Afrike, Kostarike, Brazila i UAE predstavili su zadivljujuće kolekcije koje su ispraćene ovacijama.

Kineski brend KENSUN unio je orijentalnu estetiku na Moscow Fashion Week, koristeći moderne tehnike kako bi prikazao jedinstvenu kinesku dizajnersku filozofiju ruskoj modnoj publici.

KENSUN je impresionirao jedinstvenim printovima inspirisanim drevnim stilom slikarstva Guo Hua, koji često prikazuje planine, rijeke, tigrove i vegetaciju. Odjevni komadi izgledali su poput platna tradicionalne kineske umjetnosti. Filozofija brenda leži u uspješnom spoju vekovne umjetnosti i savremenih inovacija.

Brend Measure iz Republike Dagestan nudi savremeni pristup tradicionalnoj kulturi. Dizajnerka Zaynab Saydulaeva inspiraciju je pronašla u tradicionalnoj nošnji svog rodnog kraja, ali se odmakla od arhaičnih prikaza prošlosti i tradicionalne skromne odjeće. Njen moderan pristup kulturnom nasljeđu vidi se i u svakodnevnoj odjeći i u sportskim uniformama.

Istraživanje kulturnih korijena i nacionalnog identiteta bila je centralna tema mnogih učesnika, a tokom šest dana trajanja nedjelje mode, održano je više od 80 modnih revija.

Brend Fashion Rebels poveo je publiku na putovanje u kasne šezdesete godine, inspirisan filmom Manon 70 režisera Jean Aurel-a. Kolekcija je istakla mini suknje, eksperimentalno krojenje i inovativne materijale tipične za to vrijeme. Šareni printovi, upotpunjeni citatima iz filma, dali su kolekciji posebnu dinamiku, uspješno dočaravajući duh i atmosferu kasnih šezdesetih.

Na forumu BRICS+ Fashion Summit u Moskvi, lideri modnih asocijacija iz preko 50 zemalja potpisali su memorandum o osnivanju BRICS International Fashion Federation. Glavni ciljevi ovog udruženja su jačanje partnerstava između modnih industrija različitih zemalja, promovisanje održivog razvoja, kulturna razmjena, podrška mladim profesionalcima i omogućavanje dizajnerima da se probiju na međunarodno tržište.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.