Lakušić za „BORBU“: Razvoj sektora voda u Crnoj Gori mora biti pažljivo usklađen sa očuvanjem biodiverziteta i prirodnih resursa, jer se u suprotnom suočavamo sa ozbiljnim posljedicama

0

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje u okviru IPA Intereg projekta CrossWater+, uz finansijsku podršku Evropske unije organizovao je radionicu pod nazivom „Razvoj sektora voda i njegov uticaj na biodiverzitet“.

Radionica je okupila stručnjake i predstavnike partnera na Projektu CrossWater+ iz Crne Gore, Italije i Albanije, kao i brojne predstavnike institucija iz Crne Gore, kako bi se zajedno osvijetlile ključne teme vezane za vodne resurse i zaštitu životne sredine, a u kontekstu postignuća na CrossWater projekta.

„Razvoj sektora voda u Crnoj Gori mora biti pažljivo usklađen sa očuvanjem biodiverziteta i prirodnih resursa, jer se u suprotnom suočavamo sa ozbiljnim posljedicama. Primjer takve neadekvatne prakse je ekocid koji se dogodio u koritu rijeke Morače, tačnije u drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre. Nepovratno oštećenje koje je nastalo uslijed nelegalne eksploatacije prirodnih resursa, poput pijeska i šljunka, uništilo je prirodno stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta koje su zavisile o stanju ovog vodenog ekosistema“ izjavio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, pa nastavio:

„Procjene stručnjaka ukazuju na to da će oporavak biodiverziteta i prirodne ravnoteže u ovom području trajati preko 100 godina. Gubitak koji je pretrpljen nije samo ekološki, već i društveno-ekonomski, jer se uništavanjem korita Morače narušava održivost lokalnih zajednica koje zavise od ovog resursa, kao i potencijal za buduće generacije da uživaju u blagodatima čiste vode i bogatog biodiverziteta“, rekao je Lakušić za „BORBU“.

Prema njegovim riječima, „ovaj slučaj predstavlja upozorenje da bilo kakve intervencije u sektoru voda moraju biti podložne strogim ekološkim standardima i kontrolama“.

„Samo kroz odgovoran pristup, koji uključuje dugoročno planiranje, zaštitu vodoizvorišta, te obnovu oštećenih ekosistema, možemo spriječiti dalja oštećenja i obezbijediti održivu budućnost“, kazao je predsjednik Odbora direktora „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, nastavljajući:

„Na ovom primjeru jasno se vidi kako nekontrolisana eksploatacija može izazvati nesagledive posljedice po biodiverzitet. Državne institucije i lokalne samouprave moraju prepoznati važnost očuvanja prirodnih resursa kao jednog od ključnih stubova održivog razvoja, dok bi borba protiv ilegalnih aktivnosti, poput eksploatacije u koritu Morače, morala biti prioritet na svim nivoima“, rekao je Lakušić.

Kako je istakao, „ovo pitanje moraju biti prioritet u regionalnim projektima usmjerenim na zaštitu vodoizvorišta, kao što je IPA Interreg projekat CrossWater+, koji može doprinijeti međunarodnoj saradnji u razvoju sektora voda i zaštiti biodiverziteta“.

„Ovaj događaj predstavlja važan korak u jačanju saradnje između zemalja regiona i šire, s ciljem zajedničkog osvrta na ključna pitanja upravljanja vodnim resursima i zaštite biodiverziteta. Voda je jedan od najdragocjenijih resursa našeg doba, a njeno očuvanje i održivo upravljanje zahtijevaju integrisan i odgovoran pristup. Regionalni vodovod Crnogorsko primorje posvećen je unapređenju efikasnosti u upravljanju vodnim resursima, a ovaj susret dao je poseban značaj razmjeni znanja i iskustava, kao i osmišljavanju strategija koje će doprinijeti zaštiti vodnih ekosistema i očuvanju bioraznolikosti“, istakao je Lakušić.

Diskusija je bila usmjerena na tri ključne tematske cjeline.

„Prva cjelina, „Održivost upravljanja vodnim resursima“, naglasila je potrebu za ekološki održivim pristupom u vođenju projekata, uz fokus na uticaj vodnih resursa na biodiverzitet i pronalaženje najboljih rješenja za njihovo očuvanje. Kroz radne grupe istraženi su izazovi kao što su izvori zagađenja, uticaj regulacije rijeka na vodene vrste, i odnosi između klimatskih promjena i dostupnosti vode“, naveo je Lakušić, dodajući:

„Druga tematska cjelina bavila se pitanjem „Održivosti upravljanja vodnim resursima“ iz šireg ekološkog i društvenog ugla, dok se o trećoj temi, „Razvoj sektora voda i industrijski razvoj“, otvorila diskusiju o izazovima i mogućnostima balansiranja između ekonomskog razvoja i očuvanja sanitarnih zona zaštite“, rekao je predsjednik Odbora direktora „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Naglasio je da su „cijenjeni partneri iz Italije i Albanije podijelili su svoja iskustva i najbolje prakse“.

„Nadamo se da će rezultati ove radionice biti značajni u promociji održivog razvoja vodnog sektora, kako u kontekstu zaštite životne sredine, tako i u kontekstu industrijskog i privrednog napretka“, kazao je Lakušić.

Za kraj je dodao:

Posebnu zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji na finansijskoj podršci kroz projekat CrossWater, kao i svima koji svojim angažmanom doprinose razvoju sektora voda u Crnoj Gori i regionu. Siguran sam da ćemo kroz zajednički rad, inovativne pristupe i otvorenu saradnju postići značajne rezultate na polju očuvanja naših dragocjenih vodnih resursa“, zaključio je Lakušić za „BORBU“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.