Krapović o Lazarevićevim radnjama: Zloupotreba vozila vojske u privatne svrhe je samo kap koja je prelila čašu

0

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao da je jutros obavijestio vrhovnog državnog tužioca da ima saznanja o nezakonitim radnjama načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala, Zorana Lazarevića. Rekao je da, zbog očuvanja vladavine prava, očekuje da tužilaštvo sprovede istragu da li u postupcima Lazarevića ima elemenata krivičnog djela, a da čeka da čuje šta će članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost u petak reći na više disciplinskih prekršaja načelnika.

„VDT-u sam uputio obrazloženje sa detaljnim informacijama – kako bi se preuzele potrebne mjere za krivičnu odgovornost Lazarevića“, kazao je on na pres konferenciji.

Podsjetimo, Lazarević je nedavno uputio pismo članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost, predsjednicima Crne Gore, Skupštine i Vlade Jakovu Milatoviću, Andriji Mandiću i Milojku Spajiću u kome ih je informisao o problemima koje ima u saradnji sa Krapovićem i kakve štetne posljedice iz toga proističu i ustvrdio da aktuelni ministar odbrane urušava borbenu gotovost Vojske Crne Gore.

Lazarević iznio tajne podatke

Krapović je kazao da se Zoran Lazarević obratio kabinetima predsjednika, premijera, a ne Savjetu za odbranu i bezbjednost, zbog čega je  neodređen broj lica imao uvid u podatke, a nije stavio oznaku tajnosti.

„Po svojoj sadržini, pismo sadrži više podataka koji se po Zakonu o vojsci ne smiju javno iznositi bez odobrenja i ovlašćenja ministra odbrane. U pismu polemiše o izradi plana VCG, o dnevnim dešavanjima, o realizaciji budžeta, o izradi sistemskih propisa, o popuni vojske, borbenoj gotovosti, komandovanju, kadriranju, disciplinskim postupcima… Polemiše i sa odlukama ministra uz opasku da je krajnje vrijeme da se sa ovakvim ponašanjem prestane“, naveo je Krapović.

On je istakao da postoji sumnja da je Lazarević dokument proslijedio medijima.

„Ovakvo postupanje generala Lazarevića je protivno svim zakonskim normama imajući u vidu da ovo lice obavlja funkciju načelnika Generalštaba posebno se mora imati u vidu da se na ovaj način šalje jako teška i opasna poruka cjelokupnom sastavu VCG i to da kada nijesu saglasni sa zakonskim normama, sa naredbama i i odlukama, mogu naše naredbe i odluke objaviti, što čini Vojci štetu“, kazao je on.

On je istakao da je posebno problematično da kada se ovakve poruke šalju iz Generalštaba, to može da vodi anarhiji u vojsci.

Niko se neće igrati sa ovim sistemom i državom

Rekao je da, zbog očuvanja vladavine prava, očekuje da tužilaštvo sprovede istragu da li u postupcima Lazarevića ima elemenata krivičnog djela zloupotreba položaja, neizvršenja i odbijanja izvršenja naređenja, samovlašća, pozivanja na otpor ili drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

„Očekujem da se lično involvira VDT, te da su moguće nesagledive štetne posljedice ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi ili ukoliko druga lica sa službom u vojsci pođu istim putem i budu kršili zakon, naredbe ui odluke organa. Dok sam ja ministar odbrane, niko se neće igrati sa ovim sistemom i državom, pa ni načelnik Generalštaba“, kazao je Krapović.

Na pitanje šta je krupno Lazarević uradio prije pisma da mu se ne odobre aktivnosti u inostranstvu, Krapović je odgovorio da on odobrava aktivnosti vojske i da se bez njegovog odobrenja ne može ništa raditi.

„Ja sam odlučio da odlučio da mu kretanja u inostranstvu ograničim jer je grubo prekršio svoja ovlašćenja i upuštao se u neke vrste kontakata i razgovora za koje nije ovlašćen. Pri tom kritikujući zvaničnu politiku državnih organa Crne Gore. To je sa aspekta ustavne podjele vlasti i univerzalne kontrole civilnih snaga apsolutno nedopustivo“, kazao je ministar.

Zloupotreba vozila VCG u privatne svrhe je samo kap koja je prelila čašu

Komentarišući situaciju da je Lazarević vojnim vozilom prevezao privatni motor, Krapović je kazao da je, kada je to saznao, htio da predloži razrješenje načelnika Savjetu za odbranu i bezbjednost.

„To je bio samo jedan od mnoštva razloga koji je prelio čašu“,rekao je on.

Lazarevićev zahtjev je, kako kaže ministar, bio da se niko ne saslušava, ali je istraga sprovedena do kraja.

„Nisam javno govorio jer sam htio da sačuvam integritet Vojske i države. Nisam želio da s zbog ovakvog postupanja stidi država pred svjetom, NATO saveznicima, članicama EU“, rekao je Krapović.

Istakao je da je sjednica Savjeta odlagana više puta i zbog toga nije predložio razrješenje.

„Možda su general Lazarević i politički centri koji stoje iza njega mislili da mogu sve, ali sada će svi oni koji su zloupotrebljavali Vojsku u privatne i partijske svrhe suočiti se  sa zakonom“, kazao je.

Smatra da je Lazarević bio direktno instruisan od dijela opozicionih partija po zahtjevima bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Poručio je da će protiv Lazarevića biti pokrenut disciplinski postupak zbog zloupotrebe vozila vojske.

„Cijenim da je brigadni general teško naštetio ugledu vojske sa više disciplinskih prestupa“, kazao je on.

Na pitanje šta će raditi ako predsjednik Jakov Milatović ostane pri stavu da Lazarević ostane na čelu Generalštaba, Krapović je kazao da ga zanima kako će se tri člana Savjeta odnositi prema onome što je izjavio, te da ne želi da utiče na odluke predsjednika.

„Ja ću uraditi sve da Vojska funkcioniše nesmetano“, rekao je Krapović.

On je kazao da je, kao odgovoran ministar, predložio adekvatnu zamjenu nakon što je tražio smjenu Lazarevića.

„Predlog je pred Savjetom, i u njihovoj je nadležnosti, ne bih sebi dozvoljavao da unaprijed komentarišem njihove stavove“, rekao je on.

Optužbe Lazarevića na nivou desetara

Na pitanje o optužbama koje je Lazarević iznio na njegov račun, kazao je da ne namjerava da da polemiše sa Lazarevićem, te da su one „na nivou desetara, a ne generala“.

Krapović je kazao da Lazarević nema nadležnost za donošenje zakona, te da je zakon o Vojsci u fazi nacrta. Rok za izradu dokumenta je četvrti kvartal.

Na pitanje novinara rekao je da nije služio vojni rok.

Sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost zakazana je za petak, a njena glavna tema biće pismo Lazarevića članovima vrhovne komande, u kom optužuje Krapovića za djelovanje koje šteti VCG i urušava njenu borbenu gotovost.

Na sjednicu su pozvani i Lazarević i Krapović.

Iz Kabineta predsjednika najavljeno je da će se sjednica  održati u Vili Gorica u 11 sati.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.