Iz MZ poručuju povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja: Posvećeni smo stvaranju sigurnijeg I zdravijeg radnog okruženja za sve

0

Ministarstvo zdravlja Crne Gore i ove godine pridružuje se globalnom obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja, kako bi i na ovaj način pružili podršku osobama koje se suočavaju s ovim ozbiljnim zdravstvenim izazovima.

Kako su naveli iz tog resora, Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine obilježava se pod motom „Vrijeme je da istaknemo značaj mentalnog zdravlja na radnom mjestu“.

“Mentalno zdravlje je važno u svakom kontekstu, a posebno na radnom mjestu gdje ljudi provode značajan dio vremena. Kao dio našeg sveobuhvatnog pristupa, posvećeni smo stvaranju sigurnijeg i zdravijeg radnog okruženja u kojem svako ima resurse i podršku da brine o svom mentalnom zdravlju na poslu. Zaštita i promocija mentalnog zdravlja na radnom mjestu obuhvata jačanje kapaciteta, podizanje svijesti i pružanje prilika u pogledu rane detekcije i intervencije sa ciljem prevencije mentalnih poteškoća. Naš priortitet je kreiranje inkluzivnog, nediskriminirajućeg, nestigmatizirajućeg i podržavajućeg radnog okruženja za sve zaposlene, a posebno osobe koje žive sa problemima mentalnog zdravlja ili psihosocijalnim teškoćama”, rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Kako su istakli, jedan od glavnih ciljeva smanjenje stigme povezane s mentalnim bolestima i pružanje podrške osobama koje se suočavaju s tim izazovima.

“Važan segment je i jednaka dostupnost zdravstvenih usluga, tako da centri za mentalno zdravlje, koji djeluju u okviru domova zdravlja širom Crne Gore, nude širok spektar usluga namijenjenih očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja. Oni pružaju stručnu podršku, psihoedukaciju i savjetodavne usluge za osobe koje se suočavaju s emocionalnim problemima, stresom, depresijom, anksioznošću ili drugim poteškoćama. Važno je naglasiti da su svi pregledi u centrima za mentalno zdravlje dostupni bez listi čekanja, te da se mogu zakazati direktno u centrima ili preko izabranog ljekara”, dodaju se u saopštenju.

Pored toga, u okviru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nedavno je otvorena nova Klinika za psihijatriju, izgrađena prema najvišim savremenim standardima za ovu granu medicine. Ova moderna ustanova pružiće neuporedivo bolje okruženje za pacijente, omogućavajući im komfornije, sigurnije i humanije uslove liječenja. Osim poboljšanja uslova za pacijente, nova klinika će značajno olakšati rad ljekara i ostalog medicinskog osoblja, pružajući im kvalitetne uslove za stručan i efikasan rad.

“Takođe, po prvi put u Crnoj Gori, u okviru ove klinike je otvoreno i Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju. Ova inovacija predstavlja značajan iskorak u pružanju specijalizovane pomoći najmlađim pacijentima, omogućavajući im pristup adekvatnoj terapiji i podršci u ranom uzrastu”, rekli su oni.

Sve ovo, ističu, je potvrda da, posvećeni ciljevima održivog razvoja i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite, Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja prepoznaju značaj i potrebu kontinuiranog jačanja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije, sa snažnom primarnom zdravstvenom zaštitom, kao okosnicom za jačanje mentalnog zdravlja i unapređivanja nivoa kvaliteta mentalnih servisa koji su jednako dostupni svima.

“Stvaranje prilika za personalizovan pristup mentalnom zdravlju i pronalaženje inovativnih rešenja u cilju unaprijeđenja mentalnih servisa, nema alternativu”, zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.