Odbor EP saslušava u novembru buduću komesarku za proširenje

0

Kandidatkinja za komesarku za proširenje Marta Kos biće saslušana pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta (AFET) 7. novembra.

Na saslušanju biće prisutni i poslanici pododbora za ljudska prava kao i odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje slobode i odbora za ustavna pitanja.

Kandidati za komesare imaju rok da do 22. oktobra pismeno odgovore na pitanja koja su pripremili različiti odbori EP.

Prethodno je Odbor za pravna pitanja zaključio proceduru ispitivanja eventualnog sukoba interesa za nove članove Komisije u vezi sa njihovim resorima, i dao zeleno svjetlo za sve kandidate.

Saslušanja ostalih kandidata koje je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila za komesare biće takođe održana u periodu od 4. do 12. novembra.

Tokom saslušanja na odborima, poslanici Evropskog parlamenta će nastojati da procijene da li kandidati za komesare posjeduju nezavisnost, nadležnosti i evropsku posvećenost da budu članovi nove Evropske komisije.

Na saslušanjima za potvrđivanje komesara, koja se prenose uživo, kandidati će predstaviti svoje programe i odgovarati na usmena pitanja poslanika.

Poslije svakog saslušanja uslijediće sastanak na kome će predsjednici odbora i predstavnici političkih grupa ocijeniti rad kandidata za komesare.

Nakon što svi kandidati dobiju zeleno svjetlo parlamentarnih odbora slijedi glasanje za kompletan saziv Komisije, koja treba da bude izabrana prostom većinom glasova europoslanika. Glasanje bi trebalo da se održi tokom novembarske sjednice u Strazburu.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.