Potpisan memorandum o saradnji između Turske privredne komore u Crnoj Gori i Savjeta stranih investitora

0

Predsjednik Odbora direktora Savjeta stranih investitora, Tamaš Kamaraši i predsjednik Odbora direktora Turske privredne komore, Burhan Genć potpisali su Memorandum o saradnji između ove dvije poslovne asocijacije.

„Savjet stranih investitora kontinuirano radi na uspostavljanju kvalitetne saradnje sa donosiocima odluka, ali i sa poslovnim udruženjima koja okupljaju kompanije sa najboljim poslovnim praksama i standardima. Memorandum o saradnji koji smo potpisali nije formalnost — on dokazuje našu iskrenu posvećenost da unaprijedimo poslovni ambijent i poboljšamo investicionu reputaciju zemlje. Uvjeren sam da zajedničkim djelovanjem možemo stvarati temelje za održivi rast i razvoj crnogorske ekonomije”, istakao je Kamaraši.

Genć je podsjetio da je ovo udruženje, od svog osnivanja 2023. godine, posvećeno jačanju ekonomskih veza Crne Gore i Turske, kroz podršku kompanijama koje žele da prošire svoja poslovanje u obje zemlje, ali i da teže promociji trgovine i mogućnosti za ulaganja.

„Danas smo sa zadovoljstvom potpisali Memorandum o saradnji između TurkCham Montenegro i Savjeta stranih investitora Crne Gore. Ovo partnerstvo predstavlja ključni korak naprijed za obje naše organizacije, jer se ujedinjujemo u naporima da ojačamo ekonomske veze Crne Gore i Turske, njegujući uspješan poslovni ambijent u Crnoj Gori. Kroz ovaj sporazum, cilj nam je zajednički poboljšati investicionu klimu, podržati održive poslovne prakse i pružiti vrijedne mogućnosti za umrežavanje naših članova. Vjerujemo da će ova saradnja doprinijeti ne samo prosperitetu naših poslovnih zajednica, već i dugoročnom ekonomskom rastu Crne Gore”, poručio je predsjednik Odbora direktora Turske privredne komore.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Bariš Kalkavan, koji je pozdravio ovaj važan korak u jačanju odnosa oba poslovna udruženja. U ime Savjeta stranih investitora, potpisivanju su prisustvovali i Arijana Nikolić Vučinić, izvršna direktorica Savjeta i Vasilis Panagopoulos, član Odbora direktora.

“Takođe, na sastanku koji je prethodio potpisivanju Memoranduma, učestvovali su Nihal Sevuk, savjetnica za trgovinske odnose pri Ambasadi Republike Turske i Mustafa Aslan i Volkan Gursoy — potpredsjednik i glavni izvršni direktor Turske privredne komore u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Turska privredna komora u Crnoj Gori predstavlja ključnu platformu za promociju ekonomskih odnosa između dvije zemlje i broji preko 40 kompanija članica. Osim sprovođenja inicijativa za razvoj investicionih prilika, nastoje da pruže podršku za preko 10.000 turskih kompanija i preduzetnika koji posluju u Crnoj Gori.

“Savjet stranih investitora (SSICG) postoji 15 godina i predstavlja poslovnu asocijaciju koju čine vodeće inostrane kompanije. Savjet okuplja više od 40 kompanija koje generišu oko 30% domaćeg BDP-a, dok se značajan broj članica ubraja u neke od najvećih poslodavaca u državi”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.