Bulatović: Tranzicija ka zelenoj energiji – nezaustavljiv proces

0

U energetici fokus mora biti na OIE, naročito na solare, jer u ovom regionu postoji ogromni solarni potencijal i to je nešto što se mora iskoristirati, a istovremeno predstavlja razlog zašto se ne moramo oslanjati na gas, kazao je Ivan Bulatović, izvršni direktor EPCG na panelu Akt o balansiranju: Navigacija tranzicije sa uglja na OIE,naspram strategije na zapadnom Balkanu koji se juče održao u okviru dvodnevne konferencije  Energy Week Western Balkans.

Bulatović je kazao da je otvoreno pitanje kako da energiju proizvedenu u termoelektrani zamijenimo nekim drugim izvorom.

– To nije lak posao, jer to nije samo energetsko, već i socijalno pitanje. Tranzicija ka zelenoj energiji je nezaustavljiv proces, koji se nastavlja i to treba da bude osnovni zadatak svih nas, zaključio je Bulatović.

Bulatović je istakao da EPCG akcenat stavlja na vjetro i solarne mogućnosti.

– Gas se može ispitivati od strane privatnih investitiora i ukoliko postoji dobar projekat mi ćemo biti svakako podrška, istako je prvi čovjek izvršnog menadžmenta, smatra Bulatović.

Osvrnuo se i na vodonik, kao energent. Istakao je da za sada za to ne postoji strategija te da je to tekući proces, ali da postoji zainteresovanost privatnih kompanija za istraživanje mogućnosti korišćenja vodonika u Crnoj Gori.

Dušan Živković, generalni direktor EPS-a, smatra da je energetska sigurnost tema koja će privlačiti veliku pažnju i u narednom periodu. Smatra da će svaka kompanija u skladu sa svojim resursima tražiti najbolja rješenja i ići putem tranzicije koji je dugotrajan, ali ispravan korak.

Na sesiji su govorili i Dražen Jakšić, sa Instituta Hrvoje, Ivan Koprivica, tehnički direktor ERS –a i Petar Šainović, generalni direktor Siemensa.

Energy Week važan događaj za Crnu Goru  služi kao ključna platforma za privlačenje investitora za obnovljive izvore energije, ali i podsticanje regionalne saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Na konferenciji su otvorena brojna pitanja važna za energetski sektor država regiona, među kojima je važno pitanje ono koje se odnosi na isključivanje uglja iz energetskog miksa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.