Gutić: Moramo raditi na jačanju sistema socijalne zaštite

0

Ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić posjetio je J.U. Zavod Komanski most kako bi se upoznao sa radom ustanove i razgovor sa zaposlenima o izazovima s kojima se svakodnevno susreću. Kako je saopšteno iz tog resora, Gutić je imao priliku da vidi uslove u kojima korisnici borave, kao i da se upozna sa organizacijom i načinom rada zaposlenih.

Tokom sastanka sa direktoricom Nedom Vukotić, ministar je istakao važnost pružanja kvalitetnih usluga i unapređenja uslova za korisnike.

Jedna od ključnih tema, kako navode u saopštenju, bila je deficit medicinskog osoblja, koji predstavlja ozbiljan izazov za pružanje adekvatne brige korisnicima. Na sastanku se, ističu, razgovaralo o trenutnim aktivnostima ustanove, potrebama za dodatnim zapošljavanjem i obukom osoblja, kao i razvoju usluge stanovanja uz podršku, koja je namijenjena ovoj kategoriji korisnika.

„Ministar je obišao prostorije ustanove i susreo se s korisnicima tokom obavljanja njihovih dnevnih aktivnosti. Iz razgovora sa zaposlenima i direktoricom, ministar je izrazio očekivanja da će se unaprijediti postojeće usluge i razviti nove, čime će se obezbijediti kvalitetnija podrška i efikasnost u radu. Takođe, stvoriće se uslovi za deinstitucionalizaciju korisnika koji su u mogućnosti da se osamostale za život u zajednici. Tokom sastanka sa zaposlenima, oni su izrazili očekivanja za povećanje koeficijenata zarada, s posebnim naglaskom na potrebu izjednačavanja plata s drugim profesijama, poput zdravstva i prosvjete. Ovaj zahtjev ima za cilj sprječavanje odliva deficitarnih kadrova iz socijalne zaštite u druge resore“, saopšteno je iz Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije.

Kako dalje navode, nakon posjete Komanskom mostu, ministar je posjetio Zavod za socijalnu i dječju zaštitu, gdje se sastao sa v. d. direktorice Anom Kulić Ratković. U saopštenju ističu da je tokom sastanka Gutić izrazio očekivanja da će Zavod sprovesti planirane aktivnosti i pokazati više inicijativa za unapređenje sistema socijalne i dječje zaštite. Bilo je, dodaju, riječi o ključnim pitanjima, uključujući unapređenje procedura i resursa, kako bi se obezbijedio bolji kvalitet socijalne i dječje zaštite.

Gutić je naglasio značaj saradnje između različitih institucija i istakao važnost prepoznavanja integrisanih usluga.

„Zajedno moramo raditi na jačanju sistema socijalne zaštite kako bismo osigurali bolju budućnost za sve naše korisnike. Naša posvećenost ovoj misiji je neupitna“, izjavio je ministar na kraju posjete.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.