U Herceg Novom sa dna mora sa četiri lokaliteta izvučene 44 tone otpada

0

Nakon 35 dana završen je projekat čišćenja hercegnovskog podmorja na četiri lokaliteta: Rose, ušće rijeke Sutorine od mosta do mora i dio rijeke, Škver i Topla, od Hunguest hotela Sun resort do restorana “Mimoza”.

– Angažovano je šest ronilaca lokalne kompanije “Aqua Boka” i četiri pomoćnika ronilaca, dva plovila, specijana mašina za vađenje otpada. Izvađeno je oko 44 tone raznog otpada, najviše guma, plastike, ali i željeza, tepiha…Sa dna mora izvučeno je 3,8 tona kabastog otpada, odnosno iz podmorja Rosa i Škvera ukupno 7,5 tona, Tople 5 tona i rijeke Sutorine i okoline 27 tona- ističe za

Novski portal koordinator projekta u ime Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost, Ilija Peulić.
Za ovoliku količinu i vrstu otpada, koje devastrira morsku floru i faunu, sigurno su najodgovorniji stanovnici ovog područja, manje turisti.

Kompletan odvoz otpada na deponiju povjeren je “Čistoći” DOO, koja je angažovala radnike, kamione i specijalnu mašinu za podizanje odbačenog smeća. Najveća su zagađenja na mjestima gdje se ulivaju rijeke i potoci u more, kao i lokalitet Škver.

Ovo je bio prvi projekat koji je sa skoro 36 hiljada eura, direktnom pogodbom, finansirao Eko fond i EU. Najviše je u njegovu realizaciju bila uključena Kancelarija za međunarodnu saradnju, a pomogli su MZ Rose, Institut Igalo, Morsko dobro…

– Za sljedeću godinu planiramo nastavak i učešće na konkursu Eko fonda za akcije čišćenja podmorja cijele rivijere, akvatorijuma Herceg Noovg i Luštice, sa ulaganjem od 100 hilajada eura. Računamo da ćemo za dvije godine uspjeti da očistimo primarni otpad, a onda da uvedemo stalno godišnje čišćenje podmorja, da se otpad ne taloži- naveo je.

Plan je da se akcije ubuduće organizuju u aprilu i u septembru ili oktobru, dodaje Paulić.

Inače, ovogodišnja prva velika akcija biće okončana zvanično sjutra (petak) u 10 sati na loaklitetu Milašinovića plaže, gdje je ostao veliki broj guma. Do sada se nije mogla uspješno izvesti ta akcija zbog prisustva kupača.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.