Produbljivanje saradnje između Univerziteta Crne Gore i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori

0

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, sastao se sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori, Nj. E. Jožefom Neđešijem (József Négyesi), radi produbljivanja saradnje između Univerziteta Crne Gore i mađarskih visokoobrazovnih i drugih institucija. Sastanku su prisustvovali i prorektorka za internacionalizaciju, prof. dr Sanja Peković, koja je predstavila dosadašnje oblike saradnje, kao i prvi savjetnik Ambasade, Peter Kapronci (Péter Kapronczay).

Saradnja sa mađarskim partnerima već se realizuje kroz brojne međunarodne projekte, uključujući programe Interreg Dunavski region, Horizon Europe i Erasmus+. Ovi projekti obuhvataju širok spektar oblasti, od unapređenja IT sektora i naučnoistraživačkog transfera tehnologija, do zaštite životne sredine i unapređenja visokog obrazovanja.

Rektor Božović je kazao da Univerzitet Crne Gore teži stalnom unapređenju svog akademskog i istraživačkog potencijala kroz međunarodnu saradnju.

„Otvoreni smo za nove projekte koji će doprinijeti razmjeni znanja i inovacija, jer vjerujemo da je internacionalizacija od suštinske važnosti za razvoj visokog obrazovanja. Ovakva saradnja donosi koristi ne samo našim obrazovnim programima, već i društvu u cjelini“, ukazao je rektor Božović.

Ambasador Neđeši je takođe istakao podršku Ambasade Mađarske ovim inicijativama: „Ambasada Mađarske posvećena je produbljivanju odnosa sa Univerzitetom Crne Gore. Povezivanje naših univerziteta i institucija omogućava razmjenu znanja i iskustava koje će biit na korist objema zemljama.“

Na sastanku je ukazano da se, pored intenzivne projektne saradnje, kroz program Erasmus+, realizuje mobilnost studenata i akademskog osoblja, kroz aktivne ugovore sa sljedećim univerzitetima: Univerzitet Eötvös Loránd, Univerzitet Eszterházy Károly, Univerzitet u Pečuju i Mađarski univerzitet lijepih umjetnosti.

Obje strane su izrazile spremnost za nastavak i proširenje saradnje kroz nove projekte i inicijative, s ciljem jačanja akademske i naučne razmjene između Univerziteta Crne Gore i mađarskih visokoobrazovnih institucija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.