KCCG: Bezbjedno i zdravo radno okruženje važan je protektivni faktor za mentalno zdravlje

0

Ovog Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Klinički centar Crne Gore (KCCG) ujedinjuje se sa partnerima kako bismo istakli vitalnu vezu između mentalnog zdravlja i radnog okruženja, saopšteno je iz najveće zdravstvene ustanove u državi.

“Ovogodišnja tema, “Vrijeme je da prioritizujemo mentalno zdravlje na radnom mjestu” naglašava kritičnu važnost mentalnog zdravlja u profesionalnim okruženjima. Bezbjedno i zdravo radno okruženje važan je protektivni faktor za mentalno zdravlje. Nezdravi uslovi, uključujući stigmu, diskriminaciju i izloženost rizicima kao što su uznemiravanje i drugi loši uslovi rada, mogu predstavljati značajne rizikofaktore koji narušavaju mentalno zdravlje, ukupni kvalitet života, kao i posljedično angažovanje ili produktivnost na poslu”, navodi se u saopštenju KCCG.

Kako ističu, cilj ovogodišnjeg dana mentalnog zdravlja jeste da animira i angažuje različite relevantne strane – uključujući zaposlene, poslodavce, organizacije, Vladu i druge donosioce odluka – u zagovaranju na lokalnom nivou kako bismo promovisali mentalno blagostanje u svim društvenim sferama, zalažući se za radna mjesta gdje je mentalno zdravlje prioritet, zaštićeno i promovisano.

“Klinički centar Crne Gore se ove godine priključuje kampanji i nastavlja da radi sa svojim partnerima kako bi osigurao da se mentalno zdravlje cijeni, promoviše i štiti, kako u okviru naše institucije, tako i društvu uopšte”, kažu iz KCCG.

Podržavajući principe multidisciplinarnog pristupa i javnog zastupanja na kojima se temelji i Svjetski dan mentalnog zdravlja, Institut za javno zdravlje Crne Gore i Klinički centar Crne Gore organizuju Drugi Festival mentalnog zdravlja koji se održava u periodu 10. do 20. oktobra i čija je glavna tema „ZAŠTO SE (NE) MIJENJAMO?”.

“Ovogodišnja tema ispituje povezanost mentalnog zdravlja sa promjenama u društvu, iz više aspekata i kroz različite podteme, nudeći priliku posjetiocima da besplatno iskuse određene prakse ili dobiju informacije i saznanja koja mogu biti relevantna za očuvanje i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, i to kroz sadržaje koji su zasnovani na teorijama i istraživanjima društveno-humanističkih, medicinskih i srodnih nauka”, rekli su iz KCCG.

Institut za javno zdravlje Crne Gore i Klinički centar Crne Gore udružili su se sa brojnim drugim ustanovama, organizacijama i institucijama koje učestvuju na Drugom Festivalu mentalnog zdravlja, pridružujući se i ovogodišnjoj kampanji kako bismo osnažili sve da saznaju više o mentalnom zdravlju.

“Festival ima za cilj da pozove i osnaži građane da saznaju više o mentalnom zdravlju u kontekstu različitih sredinskih faktora koji mogu uticati na mentalno zdravlje, ali i da podstakne sve pojedince kao i relevantne društvene aktere da svako, kroz svoje aktivnosti, doprinese i prioritizuje očuvanje i unaprijeđenje mentalnog zdravlja i blagostanja u svojoj zajednici, ali i u svom socijalnom i profesionalnom okruženju”, rekli su u saopštenju.

Festival će trajati 11 dana, sa preko 40 događaja organizovanih od strane 32 organizacije, na različitim lokacijama u Podgorici, Nikšiću, Kotoru i na Cetinju. Organizovaće se radionice, tribine, okrugli sto, predavanja i interaktivna predavanja, ulične akcije, predstave i filmske projekcije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.