Ministarstvo daje punu podršku Specijalnoj Olimpijadi Crna Gora

0

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović sastala se sa predsjednikom i direktorom Specijalne Olimpijade Crna Gora Aleksandrom Vuksanovićem i Ivanom Radovićem i tom prilikom osvrnuli su se, kako je saopšteno, na saradnju ostvarenu u prethodnom periodu, kao i predstojeće planove, koji se odnose na obuku preko 500 nastavnika i stručnih saradnika iz 60 obrazovno-vaspitnih ustanova.

Specijalna Olimpijada postoji u 200 zemalja svijeta, uključujući i Crnu Goru od 2007. godine, gdje je uspostavljeno pet sportskih klubova Specijalne Olimpijade (Podgorica, Nikšić, Plav, Berane, Pljevlja).

Iz Ministarstva su naveli da je od 2021. godine, sport kroz inkluzivno obrazovanje uveden u više od 15 škola, uključivši u svoje aktivnosti oko 500 učesnika sa i bez intelektualnih smetnji i angažujući ukupno oko 1.500 mladih.

“Ministarstvo daje punu podršku Specijalnoj Olimpijadi Crna Gora, posebno imajući u vidu da se radi o aktivnostima na sistemskom nivou koje obuhvataju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole. Sagovornici su se saglasili da će do kraja godine uložiti neophodne napore da se realizuju planirane projektne aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da je u julu 2023. godine potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja između Ministarstva i Međunarodne Specijalne Olimpijade, kao i projektni ugovor sa Specijalnom Olimpijadom Crna Gora koji definiše saradnju u periodu 2024-2026. godina.

“Programi Specijalne Olimpijade predstavljaju inkluzivne sportske i obrazovno-sportske inicijative koje transformišu individualnu svijest o socijalnoj inkluziji, kao i stavove i ponašanja prema osobama sa intelektualnim smetnjama. U samom sprovođenju planiranih aktivnosti, važnu ulogu ima Specijalna Olimpijada Crne Gore (SOCG), koja kao dio globalnog pokreta Specijalne Olimpijade, djeluje od 2007. godine. Kroz partnerstvo sa Specijalnom Olimpijadom nastavićemo sa ispunjavanjem međunarodnih obaveza kao i dati doprinos da Crna Gora nastavi da podiže svijest djece od najranijeg predškolskog i školskog uzrasta u vezi sa važnošću poznavanja i poštovanja ljudskih prava, tolerancije i različitosti”, dodaju iz Ministarstva.

Takođe, na ovaj način će se, zaključuju, odgovoriti potrebama koje vaspitači i nastavnici prepoznaju u vezi sa njegovanjem osjećaja pripadnosti kod djece i mladih sa intelektualnim smetnjama, naročito u periodu kad ulaze u pubertet.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.