Predavanje istoričara dr Gorana Vasina na temu „Habzburška monarhija i Balkan, 4. dio: Velika politika 18. vijeka“ na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje istoričara dr Gorana Vasina na temu „Habzburška monarhija i Balkan, 4. dio: Velika politika 18. vijeka“ (9. 10. 2024) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Tokom osamnaestog vijeka Habzburška monarhija je doživjela jedan od najznačajnijih perioda svoje istorije. U to vrijeme bila je na vrhuncu svog ekonomskog, vojnog i političkog uticaja, naročito u drugoj polovini osamnaestog vijeka kada su u pitanju prostori jugoistoka i centralne Evrope. Samim tim je i rješavanje balkanskog pitanja počelo sve više da interesuje mjerodavne krugove Beča, najprije kroz dešavanja u vojnoj granici i ratove, ali i kroz ozbiljnije planove o podjeli interesnih sfera na Balkanu.

Ujedno, to je i vrijeme začetka saradnje Habzburške monarhije i Rusije u rješavanju Istočnog pitanja, ali isto tako i velikog sukoba koji će Monarhija imati sa Pruskom. U pomenutom periodu Pruska se uzdiže i, polako ali sigurno, geopolitička karta jugoistoka i centralne Evrope s kraja osamnaetog vijeka doživljava dramatične promjene, što će, između ostalog, omogućiti i pokretanje Prvog ustanka.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.