Korisnici Androida sada su još bezbjedniji: Gugl lansirao poseban sistem za zaštitu od krađe

0

Kompanija Gugl danonoćno radi na usavršavanju sistema zaštite, a ovoga puta u rad su puštene dvije nove opcije koje će korisnike Android telefona zaštititi od krađe podataka sa ukradenog uređaja. U pitanju su funkcije Teft Detekšn Lok (Theft Detection Lock) i Oflajn Divajs Lok (Offline Device Lock), koje su najavljene još u maju mjesecu ove godine.

Android telefoni će moći da sami procijene da su ukradeni

Opcija Teft Detekšn Lok funkcionisaće na Android telefonima zahvaljujući posebnim senzorima koji se nalaze u uređajima, Vaj-Faj konekciji i drugim „pametnim“ funkcijama telefona, a aktiviraće se u slučaju da se uređaj istrgne iz ruku korisnika tokom korišćenja, a lopov sa njim krene da trči. Ako se to desi, ekran mobilnog telefona će se automatski zaključati kako bi se sprečio pristup aplikacijama i ličnim podacima i njihovo prebacivanje na druge uređaje, prenosi portal 9to5Gugl.

Zaključavanje uređaja sa udaljenosti čak i u posebnim uslovima

Druga sjajna opcija koju je predstavio Gugl omogućava vlasniku ukradenog telefona da svoj uređaj zablokira sa udaljenosti, čak i ako je lopov uspio da isključi internet konekciju i geolokaciju na uređaju. Ali, postoji jedan uslov: kako bi ova funkcija mogla da se aktivira, neophodno je da Gugl zna da je uređaj redovno korišćen dok je bio u pravim rukama, kod vlasnika: to podrazumijeva najmanje dva otključavanja ekrana dnevno i barem nekoliko minuta korišćenja.

Funkcije već sada dostupne na pojedinim uređajima

Genijalne funkcije koje će korisnicima Android telefona pružiti još veći stepen zaštite počele su da se pojavljuju na urređajima još u junu ove godine, kada je Gugl otpočeo testiranje među korisnicima u Brazilu. Od tada se spisak zemalja proširivao i sada većina korisnika širom svijeta može da ih aktivira. Istina, na pojedinim telefonima dostupna je tek jedna od dve opcije, ali diveloperi svesrdno rade na tome da se implementacija u potpunosti završi kako bi svima bile dostupne najnovije mogućnosti zaštite ličnih podataka.

(RT BALKAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.