U okolini Malte usidren brod koji navodno prevozi eksploziv za Izrael

0

Teretni brod Katrin, za koji međunarodna nevladina organizacija Amnesty International veruje da, između ostalog, prevozi eksploziv za Izrael od ponedjeljka 7. oktobra usideren je na otvorenom moru u neposrednoj blizini Malte i za sada nema najava koja je njegova sljedeća destinacija.

Brod je prethodno tri dana boravio u Jadranskom moru kada je iz Kabineta predsjednika Vlade Slovjenije Roberta Goloba za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno da bi on trebalo da stigne u Luku Kopar kako bi istovario robu namijenjenu zemljama EU.

“Luka Kopar je ulazna tačka. To znači da teret nastavlja put prema odredištima u EU”, navedeno je 3. oktobra iz Kabineta premijera Slovenije.

Brod MV Katrin, koji od 21. jula plovi od Vijetnama ka Evropi skoro mjesec dana je predmet raznih kontroverzi, posebno nakon reakcija zvaničnika Namibije, Portugala, međunarodnih organizacija i aktivista i to zbog tereta koji prevozi i njegove moguće konačne destinacije – Izraela.

Amnesty International (AI) i Ujedinjene nacije (UN) su pozvali zemlje da ne dopuste brodu da uplovi u njihove luke, “s obzirom na jasan rizik da bi takav teret doprinio počinjenju mogućih ratnih zločina u Gazi”.

Na putu Katrin, koji je donedavno plovio pod portugalskom zastavom, do sada su se našle Namibija, Portugal, Malta, te Jadransko more.

Namibija je krajem avgusta zabranila sidrenje za Katrin u svojim teritorijalnim vodama.

Dokument, koji je Radio Slobodna Evropa dobio od crnogorskih aktivista koji su se protivili da Kathrin uplovi u Luku Bar, pokazuje da su vlasti Namibije zabranile brodu da pristane u Luku Walvis Bay u avgustu 2024.

U istom dokumentu se navodi da je natovaren sa 60 kontejnera trinitrotoluena i osam kontejnera heksogen eksploziva, od kojih je jedan namenjen Izraelu. RSE nije mogao da nezavisno potvrdi informaciju kome je namenjen teret broda Katrin niti kako je planirana njegova dalja distribucija.

U međuvremenu, vlasti Portugala su pokrenule istragu o slučaju prevoza eksploziva, a brod Katrin je zatražio uklanjanje zastave ove zemlje, što je nepovratna odluka, javio je državni medij Portugala, citirajući službeni izvor Vlade.

“Brodovlasnik je u petak, 27. septembra, formalno i nepovratno zatražio poništenje registracije na Madeiri, stoga je zatražio uklanjanje portugalske zastave”, rekao je isti izvor.

U portugalskom mediju se navodi da brod prevozi eksplozivni materijal namijenjen proizvođačima oružja u Izraelu, Poljskoj i Slovačkoj.

Amnesty International je 1. oktobra pozvao Crnu Goru i Sloveniju da spriječe pristajanje broda u njihovim lukama.

“Smrtonosni teret za koji se vjeruje da se nalazi na brodu MV Kathrin ne smije stići u Izrael, jer postoji jasan rizik da bi takav teret doprinio počinjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima”, rečeno je iz ove organizacije.

Taja Premk, iz slovenskog AI-ja, 4. septembra za RSE je rekla da “međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama prenos oružja strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo počinjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava”.

Brod Katrin u vlasništvu je njemačke kompanije Lubeca Marine Germany Gmbh & Co Kg.

Iz kompanije su za RSE u kratkom telefonskom razgovoru rekli da ne žele komentarisati ništa u vezi s brodom Katrin.

(CdM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.