Mandić sa Cetinja poručio: Kralj Aleksandar Karađorđević bio prva žrtva fašizma u Evropi, imamo sa čim i sa kim da se pokažemo svijetu!

0

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić predstavio je novi logo Skupštine Crne Gore na kojem se nalazi zgrada Skupštine Prijestonice Cetinje, odnosno nekadašnje Zetske banovine.

To je saopštio tokom sjednice parlamenta na Cetinju, a pojasnio je da je odluku donio sa Sekretarijatom Skupštine.

„Koji je logičan u reprezentativnom objektu u koji i sada zasijedamo, zgrada nekadašnje Zetske banovine u kojoj su se nakon Drugog svjetskog rata se nalazile, sve najvažnije institucije Republike Crne Gore. Na taj način želimo kao Skupština da uvažimo Prijestonicu i nas kao poslanike, i da govorimo koliko je značajan ovaj grad i za sve nas, što imamo privilegiju da budemo nastavljači onog velikog djela. Ovo će biti novi logo Skupštine, ova zgrada u kojoj danas zasijeda Skupština“, naveo je Mandić.

Predsjednik Skupštine je kazao i da je danas 9. oktobar, 90 godina otkako je pala prva žrtva fašizma u Evropi a to je bio viteški kralj Aleksandar Karađorđević od Jugoslavije.

„Jedini kralj koji je rođen na Cetinju, unuk kralja Crne Gore Nikole Petrovića Njegoša. Jedna velika istorijska ličnost koji zaslužuje da mu ovdje na Cetinju pomenemo ime i kažemo da je on bio prva žrtva fašizma u Evropi, on i ministar spoljih poslova Francuske Luj Bartu. Imamo sa čim i sa kim pred svijetom da se pokažemo. Poštovani građani Cetinja i Crne Gore, poštujući veliku istoriju ovog grada i naših dinastija, imamo prilku da se sjetimo da je u Marseju umoren i ubijen višteki kralj“, kazao je Mandić.

Na sve ovo je reagovao šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić koji je pitao na osnovu kog akta je dao sebi za pravo da donosi odluke o vizuelnom identitetu Skupštine Crne Gore.

„Ovo je nastavak zloupotrebe Skupštine. Bilo bi pristojno i korektno da ste o ovome razgovarali na Kolegijumu predsjednika Skupštine i da nas upoznate sa idejom. Jasno je da nam sada sugerišete da ste prekršili poslovnik jer ste pročitali član gdje to radi generalni sekretar uz Vašu saglasnost“, kazao je Nikolić.

Simbolika je, navodi, jasna, i iz toga navoda se poziva na Zetsku banovinu jer je Crna Gora tada izgubila državno dostojanstvo i dio svoje teritorije a banovina bila pokrajina u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Jasno vam je šta radi predsjednik Skupštine. Ovo je hajdučija“, kazao je Mandić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.