Njemačko-srpska privredna komora pokreće inovativnu platformu za obrazovanje – AHK Green Academy Serbia  

0

Njemačko-srpska privredna komora sa zadovoljstvom najavljuje pokretanje AHK Green Academy Serbia, platforme posvećene obrazovanju i obuci zaposlenih na teme poput zelene ekonomije, održivog razvoja i cirkularne ekonomije. Cilj ove inicijative je da osnaži kompanije u Srbiji da postignu ciljeve održivog razvoja i odgovore na izazove poslovanja sa partnerima iz Evropske unije.

U dinamičnom poslovnom okruženju, održivost je uveliko imperativ za konkurentnost, dok kontinuirano usavršavanje postaje ključno za održavanje konkurentnosti kako za kompanije, tako i za njihove zaposlene. Sve veći broj kompanija teži ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, a tema održivosti postaje sve relevantnija ne samo za pozicije poput ESG menadžera, već i za ključne sektore kao što su nabavka, ljudski resursi i logistika.

Prema istraživanju Global Reporting Initiative (GRI, 2023), 86 odsto investitora navodi da bi odredili visoke ESG standarde kao ključne za donošenje odluka o investiranju. Takođe, kompanije se suočavaju sa sve strožim regulativama i zakonskim zahtjevima, kao što su Evropski zeleni dogovor i zakonodavne inicijative koje zahtjevaju izvještavanje o emisiji CO2 i održivim praksama (EU Green Deal, 2024). Pritisak na kompanije dolazi i od potrošača koji sve više preferiraju proizvode i usluge koje su u skladu sa principima održivosti, što potvrđuje izvještaj Nielsen-a koji pokazuje da 66 odsto globalnih potrošača preferira brendove koji demonstriraju odgovornost prema životnoj sredini.

Jasmina Trbović, projektna menadžerka Sektora za obrazovanje i kvalifikacije Njemačko-srpske privredne komore i koordinatorka obuka u okviru AHK Green Academy Serbia, istakla je da podizanje ekološke svijesti i obuke zaposlenih igraju ključnu ulogu u procesu transformacije u održivo poslovanje, te da AHK Green Academy Serbia pruža jedinstvenu priliku za sticanje praktičnih znanja kroz obuke koje vode eminentni stručnjaci iz Njemačke i Srbije.

AHK Green Academy Serbia pruža priliku kompanijama da se bolje pripreme za ključne propise poput Mehanizma za prekogranično usklađivanje cijene ugljen-dioksida (CBAM), njemačkog Zakona o dužnosti pažnje u dobavljačkim lancima i Direktive Evropske unije o dužnosti pažnje u poslovanju (CSDDD). Ovi propisi zahtijevaju od kompanija da identifikuju, ublaže i spriječe poslovne prakse koje negativno utiču na životnu sredinu i ljudska prava, posebno ukoliko žele da sarađuju sa EU.

„Ove obuke su osmišljene kako bi učesnicima omogućile podrobnije razumijevanje zahtjeva evropskog tržišta, s posebnim fokusom na uslove i standarde poslovanja sa partnerima iz Njemačke i Evropske unije. Učesnici će prije svega od njemačkih, ali i domaćih stručnjaka moći iz prve ruke da čuju šta su do sada bile tipične greške u CBAM izvještavanju, a zatim i kako da ih izbjegnu, što je komparativna prednost naših obuka u odnosu na ostale koje su dostupne na tržištu. Ovi programi nisu samo teorijski, već nude praktična rješenja i prilagođeni su potrebama kompanija koje žele da unaprijede svoje poslovanje u skladu sa najnovijim ekološkim standardima“, poručila je koordinatorka obuka AHK Green Academy Serbia, naglasivši da su u okviru Akademije u ponudi edukacije u oblastima dekarbonizacije, zelenih vještina i cirkularne ekonomije.

Posebno se ističe program EUREM European EnergyManager, koji počinje krajem oktobra 2024. godine, a omogućava stručnjacima da kroz standardizovanu obuku dodatno unaprijede svoje vještine u oblasti energetske efikasnosti. Za više informacija o obukama i mogućnostima, posjetite zvanični sajt Nemačko-srpske privredne komore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.