Pokrenuta prva online prodavnica u Crnoj Gori namijenjena preduzetnicama – EmpowHer

0

Na događaju pod nazivom “I EmpowHer Business Forum”, organizovanom u utorak 8. oktobra u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, kojem su prisustvovali predstavnici i predstavnice biznis zajednice, te državnih institucija, civilnog i akademskog sektora, zvanično je pokrenuta prva e-commerce platforma u Crnoj Gori koja je namijenjena isključivo preduzetnicama – EmpowHer.

Događaj je organizovala NVO Centar za omladinsku edukaciju, koja od 2023. godine realizuje pomenuti projekat.

Platforma EmpowHer namijenjena je preduzetnicama koje žele da digitalnim putem prodaju svoje proizvode i usluge. Trenutno, na platformi je već registrovano više od 30 preduzetnica, a među kategorijama proizvoda i usluga koje se nude nalaze se odjevni predmeti, proizvodi namijenjeni ljepoti i zdravlju, nakit, intelektualne usluge i još mnoge druge. Cilj platforme je da pomogne preduzetnicama da lakše i jednostavnije dođu do svojih ciljnih grupa, pospješi prodaju njihovih proizvoda i usluga, olakša administrativne procedure oko kupovine i naplate istih, a u konačnom – onaži što više žena da se opredijele za preduzetnički put i legalno registruju svoje biznise.

Prisutne su u ime organizatora na početku programa pozdravili Jelena Kavarić, projektna menadžerka u NVO Centar za omladinsku edukaciju i mr Jugoslav Radović, izvršni direktor iste organizacije. “Vjerujem da kao zajednica želimo ostvariti različite ciljeve, a platforma kroz svoj rad treba da doprinese promociji sigurne online kupovine, pospješivanju lokalne ekonomije, osnaživanju legalnih ženskih biznisa, te podstakne finansijsku i digitalnu pismenost stanovništva. Imajući sve ovo u vidu, biće nam drago da u narednom periodu i kroz podršku Ministarstva ekonomskog razvoja dalje razvijamo ovaj projekat u okviru budućih strateških dokumenata, jer na taj način ćemo sistemski urediti pitanje daljeg razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori”, poručio je Radović.

U ime resornog ministarstva, publici se obratila Anđela Gajević, v.d. generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkuretnosti privrede u Ministarstvu ekonomskog razvoja, koja je istakla koliko je žensko preduzetništvo, pored povećanja rodne ravnopravnosti u svijetu biznisa, važno i za rast cjelokupnog BDP-a, naglasivši potrebu da se kontinuirano radi na unapređenju poslovnog ambijenta kako bi ženama omogućio da lakše ostvare svoje ideje  i iskažu znanje i stručnost.  U ime Ambasade SAD u Crnoj Gori, kao generalnog pokrovitelja u razvoju i implementaciji ovog projekta, prigodnim riječima se obratila i ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, koja je poručila da je ponosna na realizaciju ovog projekta i sve propratne aktivnosti, te da pokretanje platforme EmpowHer predstavlja važan korak u osnaživanju žena Crne Gore da kreiraju poslove i budu snažan zamajac koji vuče ekonomiju i cijelu zajednicu naprijed, čime je zvanično otvoren događaj.

O značaju ženskog preduzetništva za razvoj crnogorske ekonomije govorila je dr Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore. “Žene čine pola svjetske populacije, a njihov doprinos i dalje nije dovoljno vrednovan. Danas imamo inovatorke i donositeljke odluka kojima je potrebna podrška svih nas. Žensko preduzetništvo je učinilo svijet inkluzivnijim i prosperitetnijim i ne treba da nas demotiviše to što je i dalje pred nama veliki put kako bismo budućim preduzetnicama utabali staze. Sama ova platforma i preduzetnice registrovane na njoj već su učinili veliki korak ka rušenju rodnih barijera i povećanju rodne ravnopravnosti u svijetu biznisa”, poručila je Drakić.

Nakon nje, prisutnima se obratila i mr Jasna Pejović, izvršna direktorica i osnivačica kompanije Flourish i DigitalBee, koja je podijelila svoj preduzetnički put i kako ona vidi formulu za preduzetnički uspjeh, istakavši da je uspjeh kada smo osnaženi da radimo ono što volimo, da to radimo kvalitetno i da taj kvalitet neko prepoznaje i vrednuje, te da su na putu uspjeha najvažniji vizija, rad, upornost, rezilijentnost i timski rad.

Nakon inspirativnih govora, mr Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore prisutnima je predstavio značaj EmpowHer platforme i njene prednosti i benefite u korišćenju.

Na događaju je organizovana i panel diskusija pod nazivom “Budućnost ženskog preduzetništva: E-commerce kao katalizator pozitivnih promjena”. Panel je moderirao mr Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, a učestvovali su mr Anđela Gajević, v.d. generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkuretnosti privrede u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Čedo Velašević, osnivač E-commerce asocijacije Crne Gore, Adrijana Husić, izvršna direktorica kompanije CS Cassiopeia i dr Kristian Haška, osnivač kompanije Komuna Market, Srbija. Glavne poruke na panel diskusiji odnosile su se na značaj međuresorne saradnje i sinergije svih aktera koji imaju uticaj na razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori kako bi se izgradio kvalitetan i stabilan sistem politika i strategija za podršku njegovom daljem razvitku. EmpowHer preduzetnicama nudi kompletno razvijenu infrastrukturu – od onlajn prodavnice do marketinških aktivnosti, pomažući im da brže i efikasnije dopru do svojih kupaca, bez ulaganja dodatnih resursa. U konačnom, učesnici su se usaglasili da je Online prodaja uveliko trend u svijetu, a sada je i domaće tržište konačno zrelo za jednu takvu platformu.

Pozivaju se sve preduzetnice da registruju svoja preduzeća na platformi EmpowHer.biz i postanu dio rastuće mreže koja okuplja preduzetnice Crne Gore, a kompanije, udruženja, ustanove i pojedinci da budu društveno-odgovorni, koriste platformu i biraju da kupuju proizvode i usluge od domaćih preduzetnica – tako podržavajući legalnu lokalnu proizvodnju i ženske biznise.

Da bi se registrovale i koristile EmpowHer online prodavnicu, preduzetnice moraju biti registrovane kao preduzetnice koje imaju PIB (poreski identifikacioni broj) ili kao izvršne direktorice ili većinske vlasnice preduzeća (više od 50,01% udjela) sa aktivnim PIB-om (poreskim identifikacionim brojem). Registraciju mogu izvršiti putem linka www.empowher.biz, a za sva dodatna pitanja ili nedoumice, mogu se obratiti putem mejla na [email protected] ili pozivom na broj 067/109-305, gdje će dobiti svu potrebnu podršku pri procesu registracije.

Projekat EmpowHer implementira projektni tim NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ambasade SAD-a kroz Program malih grantova Demokratske komisije. Uvaženi partneri platforme su Ministarstvo ekonomskog razvoja, NLB Banka i Pošta Crne Gore, a dodatnu podršku projektu pružaju Alter Modus, Lovćen osiguranje, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Coca Cola HBC Crna Gora i BI Consulting.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.