Putin: Borba protiv terorizma, ekstremizma i trgovine drogom ključne su oblasti zajedničkog rada zemalja ZND

0

Borba protiv terorizma, ekstremizma, organizovanog kriminala, trgovine drogom i korupcije ključna je oblast zajedničkog rada zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND), izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Ključna oblast zajedničkog rada u okviru Komonvelta tradicionalno je borba protiv terorizma i ekstremizma, organizovanog kriminala, trgovine drogom i korupcije“, rekao je on na sastanku Savjeta šefova država ZND u Moskvi, prenosi Izvestija.

Prema riječima ruskog lidera, to olakšava operativna interakcija između agencija za sprovođenje zakona i nadležnih organa u ZND, prenosi Tanjug.

Kao primjer, on je naveo nedavne vježbe zemalja članica organizacije u Uzbekistanu.

Putin je takođe nazvao blagovremenom inicijativu predsjednika Uzbekistana Šavkata Mirzijojeva da se razvije program saradnje ZND u oblasti deradikalizacije.

Prema njegovim riječima, lideri ZND stalno usaglašavaju stavove o ključnim globalnim i regionalnim pitanjima.

„Mi stalno koordiniramo stavove o ključnim globalnim i regionalnim problemima, naši pristupi njima su tradicionalno bliski ili se potpuno poklapaju“ rekao je Putin.

Govoreći o ekonomiji, Putin je ocjenio da bruto domaći proizvod (BDP) zemalja Zajednice nezavisnih država raste dobrim tempom, a trgovinske veze u ZND jačaju.

„Danas je više puta primjećeno da unutar ZND postoji pozitivna makroekonomska i ekonomska dinamika uopšte: BDP članica Komonvelta raste dobrim tempom, jačaju međusobne trgovinske i investicione veze“, rekao je Putin tokom samita ZND u proširenom formatu.

On je napomenuo da je trgovinski promet Rusije sa zemljama asocijacije za sedam mjeseci porastao za 7,7 odsto, iako je ostala nestabilna situacija na svjetskim tržištima.

Lideri zemalja ZND potpisali su na sastanku Odluku o programu saradnje u oblasti deradikalizacije za 2025-2027. godinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.