Kalamperović: Većim stipendijama za studente ulažemo u obrazovanje mladih i budući razvoj Bara

0

Lokalna uprava godinama unazad ulaže značajna sredstva u obrazovanje mladih, posebno najboljih studenata, saopštila je Adela Kalamperović, odbornica DPS-a u Skupštini opštine Bar.

„Za samo dvije posljednje godine opredjeljen iznos sredstava za stipendije studentima uvećan je za preko 200%, što nesumnjivo pokazuje posvećenost i brigu o mladima kao ključnim nosiocima budućeg razvoja. Rebalansom budžeta za 2024. godinu, ukupan iznos sredstava namijenjen za studentske stipendije iznosi 250.000 evra, a visina pojedinačnih mjesečnih stipendija će iznositi od 200 do 300 evra, u zavisnosti od prosječne ocjene. To će studentima biti značajna podrška u njihovom daljem školovanju, ali i motivacija da ostanu u svom gradu i da kroz svoj budući radni angažman doprinose dobrobiti lokalne zajednice“, izjavila je Kalamperović.

Prema njenim riječima, „pored stipendija za izvrsnost, namijenjenih studentima sa prosječnom ocjenom većom od 9, od ove godine korisnici stipendija će biti i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, kao i studenti koji pripadaju socijalno osjetljivim kategorima, bez obzira na prosječnu ocjenu (članovi romske zajednice, lica sa invaliditetom i studenti koji su bili djeca bez roditeljskog staranja)“.

„Time lokalna uprava pokazuje istančan sluh za potrebe lokalnog tržišta radne snage kada je u pitanju nedostajući kadar u nivou visokog obrazovanja, kao i empatiju prema najranjivijim kategorijama mladih ljudi, u skladu sa principom afirmativne akcije“, rekla je Kalamperović, pa nastavila:

„Kao ključni nosioci vlasti u Baru, ali i kao ubjedljivo najjači politički subjekt u drugim lokalnim zajednicama i državi, nastavićemo da pružamo podršku mladima, kako kroz studentske stipendije, tako i kroz podršku osnovnom i srednjem obrazovanju, jačanju i afirmaciju omladinskih politika definisanim lokalnim planovima, te inicijativama koje će imati za cilj jačanje normativnog okvira na nacionalnom nivou. Ulaganje u obrazovanje mladih je najbolji ispit društvene odgovornosti koji je lokalna vlast opštine Bar položila sa čistom desetkom“, zaključila je Kalamperović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.