Abazović sa šefom EU za Crnu Goru Satlerom: Vladavina prava ključna za EU put, reforme započete tokom 43. Vlade moraju se nastaviti

0

Crna Gora ima jasan strateški cilj, a to je da postane 28. članica Evropske unije, konstatovali su na sastanku novoimenovani šef delegacije Evropske unije za Crnu Goru Johan Satler i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

“Crna Gora je idealna za oživljavanje procesa proširenja EU, što može poslužiti kao motivacija drugim državama da završe svoje evropske integracije. Vladavina prava je ključna za naš progres, a reforme započete tokom 43. Vlade moraju se nastaviti. U Briselu postoji pozitivno raspoloženje za prijem Crne Gore, ali je od suštinskog značaja da završimo svoje obaveze do kraja”, izjavio je Abazović.

Satler i Abazović osvrnuli su se i na nedavno održane izbore u Podgorici.

Predsjednik URE je naglasio da je borba protiv organizovanog kriminala usporena i da se mora intenzivirati kako bismo osigurali napredak u pregovorima.

“Crna Gora mora da pokaže čvrstinu u svojoj posvećenosti evropskim vrijednostima, jer samo tako možemo postati dio EU. Naša borba protiv organizovanog kriminala nije samo pitanje bezbjednosti, već i pitanje ekonomije i našeg evropskog puta. Moramo nastaviti da radimo na reformama koje će nas približiti članstvu u Evropskoj uniji”, istakao je Abazović.

Posebna pažnja mora biti usmjerena i na poglavlje 27, koje se fokusira na životnu sredinu i klimatske promjene.

“Kao članica Evropskih zelenih, za URU ova oblast je od suštinske važnosti u daljem procesu evropskih integracija. Usvajanjem i implementacijom evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, Crna Gora može postati lider u regionu u borbi protiv klimatskih izazova. Investicije u obnovljive izvore energije i održivu infrastrukturu nisu samo ekološke, već i ekonomske strategije koje mogu doprinijeti razvoju naše privrede”, zaključio je Abazović.

Sastanku su prisustvovali Rikardo Seri, zamjenik šefa misije i Mileta Radovanić, generalni sekretar URE.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.