Delegacija Crne Gore na sastanku članica Jadransko-jonske inicijative u Veneciji

0

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Marko Marković, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Milan Jevtović, i komandant patrolnog broda P-105 “Durmitor”, poručnik bojnog broda Lazar Knežić, učestvovali su na sastanku ministara odbrane zemalja članica Jadransko – jonske inicijative (ADRION), koji se, u okviru XIV Regionalnog Simpozijuma pomorskih snaga, održao u Veneciji, R. Italija.

U fokusu sastanka bili su novonastali bezbjednosni izazovi na Bliskom istoku i području Mediterana koji utiču na pomorsku sigurnost i bezbjednost.

Marković je podvukao značaj ADRION inicijative, te značaj doprinosa kolektivnoj bezbjednosti na području Mediterana.

– Mornarica Vojske Crne Gore prolazi kroz značajan period modernizacije, kako opremanjem osmatračkih radarskih stanica i operativnog centra, tako i nabavkom novih patrolnih brodova. Mornarica Vojske Crne Gore će na ovaj način značajno doprinijeti kolektivnoj bezbjednosti mediteranskog područja i biti kredibilan partner ostalim članicama inicijative i alijanse – rekao je Marković.

Tokom prijateljskog razgovora Markovića sa ministrom odbrane Italije Guidom Crossetom na palubi broda „Palinuro“, koji je prije nekoliko mjeseci bio u Crnoj Gori, Crosetto je izrazio spremnost da, čim se steknu uslovi, posjeti Crnu Goru.

Na sastanku je još jednom zaključeno da je ADRION inicijativa odlična platforma za rješavanje međunarodnih kriza, sprečavanje budućih potencijalnih prijetnji, te da je od izuzetnog značaja nastaviti praksu međunarodnih vježbi, seminara, obuka i razmjene mišljenja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.