Milivojević: Sastanak Vučića sa Šolcom važan zbog puta Srbije ka EU

0

Karijerni diplomata Zoran Milivojević izjavio je da je jučerašnji sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njemačkog kancelara Olafa Šolca u Hamburgu važan zbog bilateralnih odnosa, puta Srbije ka EU i zbog litijuma.

Milivojević je za Tanjug ocijenio da je u Hamburgu postignut visok stepen saglasnosti i da je zato sastanak bio važan.

„Važan je po tri osnova, jedno su bilateralni odnosi, drugo je naš evropski put, podraška Nemačke tom evropskom putu, i treća je litijum“, naveo je Milivojević.

Prema njegovim riječima, ovaj sastanak je bio nastavak prethodnog, kada je Šolc bio u Beogradu i kada je zaključen sporazum sa Njemačkom vezan za istraživanje o litijumu.

„Sastanak je doprinio da se bilateralni odnosi dodatno učvrste i prodube, naročito u ekonomskoj sferi, i da se trasira put za dalje pregovore Srbije oko pristupanja EU“, rekao je Milivojević.

Dodao je da predstoji uspostavljanje novih institucija EU i razgovori o proširenju, te da je u tom kontekstu moguće da Srbija otvori klaster tri i da napravi korak u evrointegracijama.

Milivojević je rekao da je Njemačka, iako Beograd i Berlin imaju različite stavove o AP KiM, kao i većina zemalja zapada i SAD, izvršila pritisak na privremene prištinske institucije i da je rezultat toga ukidanje zabrane ulaska robe iz centralne Srbije preko administartivnog prelaza Merdare.

„Njemačka je pokazala odlučnost i prijetnje koje je uputila prištinskoj strani su dale rezultat. Ovo ne znači da će se pristup srpskih roba potpuno deblokirati, ali pokazuje da se na Prištinu može uticati kad postoji interes i kad postoji jaka politička volja“, istakao je Milivojević.

Kako je naveo, Njemačka je očigledno odlučna da istjera svoje interese, da omogući da Berlinski proces ponovo profunkcioniše i da se na scenu vrati CEFTA.

„CEFTA kao mehanizam ide u prilog jačanja ekonomskih odnosa, stvaranja jednog zajedničkog tržišta i ide u prilog, ja bih rekao, deblokadi političkih odnosa i stvaranja jednog povoljnijeg ambijenta za političku klimu“, zaključio je Milivojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.