Ustavni sud Rumunije zabranio proruskoj kandidatkinji da učestvuje na predsjedničkim izborima

0

Rumunski Ustavni sud objavio je da se tvrdokorna nacionalistkinja ne može kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima zbog proruskih stavova, koji uključuju protivljenje Evropskoj uniji i NATO savezu, javlja Hina.

Ustavni sud je još kasno u subotu odlučio sa liste predsjedničkih kandidata da ukloni Dijanu Šošoaku, čelnicu nacionalističke i euroskeptične opozicione stranke SOS Rumunija, no objašnjenje presude objavio je tek kasno juče.

Zbog presude su političari sa svih strana političkog spektra izrazili zabrinutost da sud prekoračuje svoje ovlašćenja.

Odluka je povećala napetosti i unutar vladajuće koalicije ljevičarskih socijaldemokrata, te liberala koji pripadaju desnom centru.

Predsjednički izvori u dva kruga

Vođe obije stranke učestvuju na predsjedničkim izborima, što je potaknulo sumnju u nastavak saradnje te dvije stranke nakon izbora.

Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, na predsjedničke izbore ide u dva kruga 24. novembra i 8. decembra, a u međuvremenu će održati i izbore za parlament.

Prema ustavu, svaki rumunski državljanin stariji od 35 godina koji nije bio krivično evidentiran ima pravo kandidovati se za predsjednika.

Međutim, ustavni sud tvrdi da se Šošoaka zbog svojih javnih stavova ne bi mogla pridržavati svoje predsjedničke zakletve i poštovati ustav, te štititi demokratiju bude li izabrana.

Pet od ukupno devet članova suda bilo je za uklanjanje Šošoake s popisa kandidata, dva su bila protiv, a dva nisu bila prisutna.

Antisemitski i proruskim stavovima

Većina, uključujući četvoro sudaija koje su predložili i podržali vladajući socijaldemokrati, rekla je da su njene izjave “dovoljna osnova da se pokaže da Dijana Šošoaka kao predsjednička kandidatkinja dovodi u pitanje i zanemaruje obavezu poštivanja ustava javnim govorima kojima poziva na uklanjanje temeljnih državnih vrijednosti i odabira, naime članstva u EU-u i NATO-u”.

Šošoaka, zastupnica u Evropskom parlamentu, poznata je po antisemitskim i proruskim stavovima.

No, neki su političari rekli da zabrana njene kandidature potkopava vladavinu prava i postavlja opasan presedan za eliminaciju kandidata.

“Nijedna ustavna ili pravna odredba ne dozvoljava Ustavnom sudu da tumači svoju nadležnost i proširi svoja ovlašćenja sa dva nova kriterijima za kandidature, koji su subjektivne prirode i nisu navedeni u zakonu”, rekla je u izdvojenom mišljenju sutkinja Laura Julijana Šlantei.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.