Južnokorejski ministar odbrane: Vojnici Sjeverne Koreje se bore za Rusiju u Ukrajini

0

Čini se da se sjevernokorejski vojnici bore uz ruske trupe u Ukrajini, prema ministru odbrane Seula.

Kim Jong-hjun rekao je južnokorejskim političarima u utorak da je “vrlo vjerovatno” da je šest sjevernokorejskih oficira ubijeno u ukrajinskom raketnom napadu u blizini Donjecka 3. oktobra, kako su izvijestili ukrajinski mediji prošle sedmice.

Predlog dolazi usred jačanja veza između Pjongjanga i Moskve. Sjeverna Koreja odbacila je optužbe da isporučuje oružje ruskim snagama za upotrebu u invaziji na Ukrajinu.

Produbljivanje veza

“Ocjenjujemo da je pojava žrtava među sjevernokorejskim oficirima i vojnicima u Ukrajini vrlo vjerovatna, s obzirom na različite okolnosti”, rekao je Kim, dodajući da Seul očekuje da će Pjongjang poslati više vojnika kako bi podržao ruske ratne napore.

“Pitanje raspoređivanja redovnih trupa vrlo je vjerojatno zbog međusobnih sporazuma koji nalikuju vojnom savezu između Rusije i Sjeverne Koreje”, istaknuo je.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin u junu su usvojili sveobuhvatno strateško partnerstvo koje uključuje pakt o uzajamnoj odbrani.

Južna Koreja, uz podršku Sjedinjenih Država, tvrdi da je Pjongjang postao glavni snabdijevač Rusije oružjem koje se koristi u Ukrajini. Dvije zemlje odbacile su te optužbe.

Analitičari su upozorili da bi nedavno povećanje proizvodnje i testiranja topništva i krstarećih projektila od strane Sjeverne Koreje moglo biti priprema za dalje isporuke Rusiji.

Sankcije Ujedinjenih nacija zabranjuju Sjevernoj Koreji bilo kakve testove koji koriste balističku tehnologiju, istaknuo je.

Međutim, u martu je Moskva upotrijebila svoj veto u Savjetu bezbjednosti UN-a kako bi učinkovito prekinula UN-ovo praćenje kršenja, potez za koji je Pjongjang posebno zahvalio Rusiji.

Porasle napetosti

Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su posljednjih mjeseci zbog testiranja oružja u Sjevernoj Koreji i velikih vojnih vježbi u Južnoj Koreji.

Očekuje se da će Sjeverna Koreja odustati od značajnog međukorejskog sporazuma koji je potpisan 1991. na parlamentarnom sastanku ove sedmice kao dio Kimovog nastojanja da službeno definiše Južnu Koreju kao neprijateljsku državu.

Moskva i Pjongjang bili su saveznici od osnivanja Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata, a odnosi između dvije zemlje postali su bliži otkako je Moskva pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu.

(Al Jazeera/agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.