Nastić: Njemačka i države NATO-a, koje su među prvima prekršile međunarodno pravo vođenjem rata protiv Jugoslavije i stvaranjem vještačke države Kosovo, sada drže lekcije

0

Savez Sara Vagenkneht (BSW), stranka nazvana imenom i prezimenom svoje liderke, osnovna je u januaru a već je postigla dvocifrene rezultate na nedavnim izborima u tri pokrajine na istoku Njemačke. Kao treća najjača snaga u svakom od ta tri regiona, BSW sada ima ključnu ulogu: bez njih se ne može formirati vlada – ako tradicionalne partije žele da ostave po strani ekstremno desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD).

Rezultati izbora u Tiringiji, Saksoniji i Brandenburgu, koje je obilježila relativno visoka izlaznost, pokazuju da BSW popunjava prazninu u političkom pejzažu zemlje, koju nijedna stranka do sada nije uspjela da popuni, kaže za „Politiku” Žaklin Nastić, poslanica BSW-a u Bundestagu, u našoj javnosti poznata po principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritoritorijalnog integriteta Srbije. Ova nekadašnja članica njemačke Levice, jedna je od osnivača Saveza Sare Vagenkneht – stranke koja je okupila nezadovoljne birače sa obe strane političkog spektra.

„Mi smo jedina partija u Njemačkoj koja dosljedno zastupa mir. Suprotstavljamo se stigmatizaciji aktuelne vlasti koja se prema velikim djelovima stanovništva, posebno ljudima u istočnoj Njemačkoj, ponaša paternalistički. Na izborima se vidjelo da oni više nisu spremi da prihvate takvu politiku”, istakla je Nastićeva za „Politiku”.

Prema njenim riječima, BSW oštro kritikuje „katastrofalnu politiku” vlade u Berlinu, koja, kako tvrdi, vodi ka društvenoj i privrednoj propasti.

„Na primjer, neodgovorne i štetne sankcije protiv Rusije, zajedno s rastućim zaboravom na njemačku prošlost kada je riječ o militarizaciji i ponovnom naoružavanju, podstiču novu želju za ratom u Njemačkoj i na Zapadu. Vidimo sve veće vojne budžete i sve glasnije zahtjeve za još više isporuka oružja Ukrajini”, kaže Žaklin Nastić.

Međutim, kako dodaje, problem nije samo u novcu, već, prije svega, u ideologiji.

„Njemačka i države NATO-a, koje su među prvima prekršile međunarodno pravo vođenjem rata protiv Jugoslavije i same stvorile vještačku državu Kosovo, sada pokušavaju da nam drže lekcije o međunarodnom pravu. U svetlu ovih realnosti, važno je da se BSW na glasačkim listićima pojavio kao stranka koja se protivi takvoj politici. Mi se zalažemo za mir i razoružanje: protiv novog najavljenog stacioniranja američkih raketa srednjeg dometa u Njemačkoj i protiv pokoravanja NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama. Želimo da zaustavimo društveno propadanje kroz ulaganja u javnu infrastrukturu i garantovanjem socijalne sigurnosti”, objasnila je Nastićeva.

Predsjednica njene stranke Sara Vagenkneht ocijenila je da je da podjela na ljevicu i desnicu samo stvara zabunu među biračima. A to uznemirava centriste, jer BSW nudi miješavinu politike tvrde desnice (o imigraciji i kulturi) i krajnje ljevice (o socijalnoj potrošnji), sa primjesama antiamerikanizma i proruskih simpatija. Iako se po pitanju ekonomije razlikuju, čini se da Alternativa za Njemačku i Savez Sare Vagenkneht, bar na spoljnopolitičkom planu, imaju više zajedničkog nego što ih razdvaja. Ali, bar sa trenutne tačke gledišta, to je daleko od dovoljnog da ove dvije partije stanu na istu stranu pred parlamentarne izbore sledeće godine.

„Moramo sa velikom zabrinutošću da gledamo na visoke izborne rezultate AfD-a, koji je uspio da se ideološki učvrsti među mnogim ljudima kao navodna ’alternativa’, dijelom zbog katastrofalne politike njemačke vlade, i postavlja političku agendu širom zemlje. Posebno je opasno njihovo licemjerje , jer se zalažu za militarizaciju i glasali su za proširenje NATO-a u parlamentu. Oni takođe podržavaju slanje nemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu, što je takođe jasno usmjereno protiv Rusije, Kine i potencijalno Srbije. U julu ove godine podnijela sam predlog u parlamentu za povlačenje naših vojnika sa Kosova i da Njemačka povuče priznanje Kosova. Taj predlog je AfD odbacio”, zaključila je Žaklin Nastić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.