„Medicinske sestre i tehničari imaju ključnu ulogu u crnogorskom zdravstvenom sistemu“

0

Prvi simpozijum Crnogorskog udruženja neuroloških medicinskih sestara i tehničara (CUNMST), koje je formirano u maju ove godine, održan je u subotu u Podgorici. Ovaj stručni skup, kako se moglo čuti na svečanom otvaranju, rezultat je uspješne saradnje Udruženja neurologa Crne Gore i CUNMST-a.

„Posebno mi je važno naglasiti koliko bi bilo korisno da se ovakvi događaji organizuju i u drugim oblastima, kako bi se jasno pokazala ključna uloga koju medicinske sestre i tehničari imaju u zdravstvenom sistemu“, poručila je glavna medicinska sestra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Nataša Bojanović, prilikom svečanog otvaranja Simpozijuma.

„Kroz simpozijume, pruža se prilika da pokažemo svoje znanje, vještine i iskustvo koje svakodnevno primjenjujemo“, istakla je Bojanović i poželjela da simpozijumi ovog Udruženja postanu tradicija, koja će, kako je kazala, okupljati i inspirisati stručnjake iz ove oblasti.

Podgorica je u suboti bila mjesto razmjene znanja o važnoj ulozi neuroloških medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Ovaj skup koji je organizovalo novoformirano CUMST, prvi je stručni skup ovakvog tipa u Crnoj Gori. Teme koje su se mogle čuti na stručnom dijelu rada Simpozijuma odnsosile su se na ulogu neuroloških medicinskih sestraa i tehničara u zbrinjavanju pacijenata sa cerebrovaskularnim bolestima, perifernog nervnog sistema, demijelinizacionim bolestima centralnog nervnog sistema te multiple skeroze.

Glavna medicinska sestra Klinike za neurologiju KCCG i predsjednica CUNMST-a, Slađana Bogavac, rekla je da je ovaj skup prvi u nizu koji će Udruženje realizovati u budućnosti.

„Njegov cilj je edukacija nas, neuroloških sestara i tehničara, razmjena znanja i ideja, te dodatno obrazovanje. Cijenjene koleginice i kolege, poznavajući vas, znam koliko ste napora i truda uložili da obavljate jednu od najčasnijih profesija. Svoj profesionalni život smo posvetili da našim pacijentima bude bolje u ambulantama i u bolesničkim sobama. Naš trud i naša odricanja se različito vrednuju“, naglasila je Bogavac uz napomenu da, nažalost ima i onih koji ne cijene njihovo pregalašvto, požrtvovanje i mnoga odricanja koja se često odražavaju i na njihove lične i porodične obaveze.

Neurolog Klinike za neurologiju, dr Mladen Debeljević, u ime Nacionalnog udruženje neurologa istakao je da je ovaj skup od izuzetne važanosti, ne samo za profesionalnu zajednicu, već i za cjelokupan zdravstveni sistem Crne Gore.

„Ovaj simpozijum predstavlja značajan korak naprijed u našim nastojanjima da unaprijedimo neurološku zdravstvenu zaštitu i da potpomognemo njeno dalje razvijanje. Od samog početka je Udruženje neurologa Crne Gore prepoznalo značaj osnivanja Udruženja medicinskih sestara i tehničara sa dubokim uvjerenjem da su upravo medicinske sestre i tehničari nosioci i jedan kamen temeljac kvalitetne zdravstvene njege pacijenata, bez kojih liječenje neruoloških pacijenata, uprkos svim naporima ljekara, ne bi bilo tako uspješno“, istakao je dr Debeljević.

Direktor Klinike za neurolofgiju, dr Slaviša Peruničić, sa ponosom je istakao da su, kako je kazao, medicinske sestre i tehničari sve svoje zadatke u svakodnevnom radu, posebno tokom prethodnog perioda kovid pandemije, odradili na maksimalno profesionalnom nivou, punom emocija, snage, i na taj način pokazali zavidnu mentalnu i fizičku snagu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.