Kordić na Ministarskom samitu u Grčkoj: Nautički turizam važna komponenta proizvoda Crne Gore

0

Ministar turizma Crne Gore Simonida Kordić i državni sekretar Vuk Žižić učestvovali su na Ministarskom samitu u Costa Navarinu u Grčkoj, koji je organizovan povodom otvaranja „Centra za istraživanje i monitoring obale i nautičkog turizma na Istočnom Mediteranu”.

Tom prilikom, Kordić je istakla da je nautički turizam važna komponenta turističkog proizvoda Crne Gore sa potencijalom za dalji rast i razvoj, koji će zavisiti, između ostalog, i od prakse zemalja u okruženju, kao i od razvojnih projekata kao što je otvaranje ovog centra.

“Nautički turizam, kao važna komponeneta turističkog proizvoda, u Crnoj Gori sve više dobija na značaju. Crna Gora se pozicionirala kao destinacija koja, uz veliko prirodno bogatstvo i značajno kulturno-istorijsko nasljeđe, ima potencijal da postane prepoznatljiva tačka na mapi nautičkog turizma. Shodno tome, u proteklom periodu prepoznat je značaj ulaganja u visokokvalitetnu turističku ponudu i razvoj ovog vida turizma, koji predstavlja novu razvojnu šansu za potpuniju valorizaciju evidentnih potencijala Crne Gore”, istakla je Kordić.

Poslije Samita, potpisana je zajednička izjava Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Albanije, Italije i Kipra, kojom se potvrđuje višestrani interes za unapređenje saradnje u oblasti održivog nautičkog turizma. Države potpisnice obavezale su se da će podsticati naučni pristup kao osnov za kreiranje politika i strateško planiranje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.