DRI: Uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja Skupštine Crne Gore za 2023. godinu

0

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu  Branislav Radulović (Rukovodilac Kolegijuma) i Milan Dabović (član Kolegijuma) izrazio je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Skupštine Crne Gore za 2023. godinu, uz skretanje pažnje i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja, saopšteno je iz DRI.

Finansijskom revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore za 2023. godinu, nadležni Kolegijum DRI, kako su kazali, stekao je razumno uvjerenje da je isti, u svim materijalnim aspektima, sastavljen u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor.

“Revizijom pravilnosti poslovanja Skupštine Crne Gore utvrđene su neusklađenosti koje imaju materijalan, ali ne i prožimajući efekat. Neusklađenosti su utvrđene u odnosu na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakon o državnim službenicima i namještenicima, Uredbu o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, Uputstvo o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, Odluku o sticanju prava korišćenja i prava raspolaganja službenim notebook-om poslanika u Skupštini Crne Gore i Odluke o varijabilnom dijelu zarade za poslanike Skupštine Crne Gore”, saopštili su iz DRI.

Kako su dodali, Državna revizorska institucija izdala je osam preporuka koje se odnose na imovinu, izvršenje budžeta, upravljanje ugovorima o djelu i varijabilni dio zarade.

“Revizijom je utvrđeno da je Skupština Crne Gore za održavanje građevinskih objekata utrošila 164.837,22€, što nije u skladu sa čl. 3 Uredbe o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, kojim je propisano da se o investicionom i tekućem održavanju „zgrade Skupštine Crne Gore i prostorija u toj zgradi stara organ uprave nadležan za imovinu (Uprava za imovinu) u skladu sa sredstvima obezbijeđenim za tu namjenu u Budžetu Crne Gore“. U tom smislu DRI je preporučila Službi Skupštine da, u saradnji sa Upravom za državnu imovinu, kao nadležnim organom, obezbijedi da se održavanje zgrade koju koristi Skupština Crne Gore, vrši u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz budžeta Skupštine Crne Gore, kako su kazali, finansirana je Sindikalna organizacija na način, koji nije dovoljno transparentan i nijesu jasno regulisani uslovi i način finansiranja.

“Na račun Sindikalne organizacije Skupštine Crne Gore je u toku 2023. uplaćeno ukupno 250.000,00€ na osnovu zahtjeva Sindikalne organizacije za potrebe realizacije sindikalnih aktivnosti. U raspoloživoj dokumentaciji nije navedeno u koje svrhe će se sredstva koristiti i nema povratnih informacija kako su sredstva utrošena”, istakli su.

Revizijom je, kažu oni, utvrđeno da su zaključivani ugovori o djelu za obavljanje poslova za koje su sistematizovana radna mjesta (kurirski poslovi, poslovi vozača, poslovi upisničara u službi Pisarnice, higijeničarke, poslovi vezane za skupštinski Bife) Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima kojim je definisan postupak zasnivanja radnog odnosa i popuna radnih mjesta u organima državne uprave.

“Nadležni Kolegijum DRI je utvrdio da Skupština Crne Gore, do 04. novembra 2024. godine, izradi i dostavi Državnoj revizorskoj instituciji plan aktivnosti za realizaciju preporuka i do 04. aprila 2025. godine, izvijesti DRI o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama. Konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore za 2023. godinu je dostupan zainteresovanim stranama na zvaničnoj internet stranici DRI”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.