Sjednica DIK-a u toku: O prigovorima iz Kotora neće raspravljati dok im ne bude dostavljena kompletna dokumentacija

0

Državna izborna komisija (DIK) danas bi trebalo odlučuje o dva prigovora Demokratske partije socijalista (DPS) koji se žalio na to što Opštinska izborna komisija u Kotoru nije preksinoć donio odluku o ponavljanju izbora u Prčanju.

U toku je sjednica DIK-a.

Član komisije Milisav Ćorić (SNP) je na sjednici DIK-a kazao da se ne može žmuriti pred činjenicom da se pravi atmosfera izbora u Šavniku.

„Model ponašanja izbornih organa u kome se ne postupa može da bude ozbiljan problem. Taj problem se ne može posmatrati sa aspekta trenutne situacije u jednoj opštini, već on sistemski pravi probleme. Odjavljeni birači iz Šavnika glasaju i u Šavniku i na novom prebivalištu. Po prigovoru se odlučuje rešenjem, a njime se odlučuje kako će se reagovati. Nije doneseno rješenje, ali se pokušava odrediti ona odredba zakona da se nešto smatra usvojenim, ako se u roku od 24 sata ne reaguje. Ono što se ponavlja iz sjednice u sjednicu OIK-a jeste da svakoj prisustvuje i predsjednica i njena zamjenica, pa onda opunomoćeni član DPS-a i njegov zamjenik. Učestvuju u radu, osim glasanja“, rekao je Ćorić.

Smatra da se OIK Kotor ne vodi odredbama zakona.

„Iniciraću Skupštini dopunu Zakona o izboru poslanika i odbornika, u dijelu gdje DIK može preuzeti obaveze OIK, ako ona ne radi posao, ne samo kad je izbor poslanika, već i odbornika. Tako će se riješiti problem u Šavniku, ali i eventualni u Kotoru“, dodaje.

Član DIK-a Vladimir Čađenović (Demokrate) smatra da se nisu stekli uslovi da odluče o prigovorima iz Kotora.

„Ne možemo utvrditi stanje iz onoga što je dostavljeno. Zapisnik nije ovjeren pečatom, a imamo zavodni broj. Da li je ovo zavedeno kao nacrt nije jasno, ali kad bude, moći ćemo da govorimo o tome“, kazao je on.

Članica DIK-a Vera Mijatović (DPS) je rekla da se rokovi moraju poštovati.

„Danas imamo dva prigovora iz Kotora. OIK u Kotoru ima 16 članova, osam je za, osam protiv. Podsjetiću kolegu Čađenovića da se rokovi moraju poštovati. U ovom konkretnom slučaju nema mogućnosti čekanja. Podsjećam da se svakom biraču mora dati pouka o pravnom lijeku. Odluka nije donijeta, došlo je do kršenja propisa. Zakon kaže da ako nadležna OIK ne donese rješenje u roku, prigovor se usvaja“, ukazala je ona.

Nikola Dedeić (DPS) kaže da je evidentno da dvije godine „šavnički scenario dezavuiše naš izborni sistem“, a da će slična situacija biti u Kotoru.

„Evidentno je da prigovor DPS-a nije riješen u zakonskom roku. Iz nacrta zapisnika se zaključuje da je osam bilo za, osam protiv“, kaže on.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša rekao je je saglasan da državna komisija treba da preuzme nadležnost opštinske kad ona loše radi.

„Mislim da bi se tako riješila situacija u Šavniku, ali i ova u Kotoru.“

Članovi DIK-a su odlučili da o prigovorima iz Kotora neće raspravljati dok im ne bude dostavljena kompletna dokumentacija.

Sljedeće tačke tiču se prigovora koje je podnio Nebojša Vuksanović ispred pokreta „Naprijed“.

Podnijeto je 15 prigovora zbog navodnih nepravilnosti na izborima održanim prije osam dana u Podgorici.

Članica DIK-a Vera Mijatović (DPS) je rekla da su prigovori podnijeti OIK-u potpisani od strane nosioca liste Vuka Kadića, a DIK-u od strane Vuksanovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.