Luka Bar nabavlja novu mobilnu lučku dizalicu

0

Odbor direktora “Luka Bar” AD je donio Odluku o pokretanju investicije – nabavku nove mobilne lučke dizalice. Investicija će biti finansirana iz kreditnog aranžmana u iznosu od pet miliona eura, koji će kompanija sklopiti sa Investiciono – razvojnim fondom, saopšteno je iz Luke Bar.

Odluka je, kako navode, donešena na osnovu inicijative koja je upućena od izvršnog menadžmenta, na osnovu vrlo opsežne dokumentacije i detaljnih finansijskih analiza.

“Elementarna nepogoda, koja je pogodila Luku Bar 02.07.2024. godine i napravila ogromnu materijalnu štetu, uzrokovala je rušenje sva tri pretovarna mosta Cerreti e Tanfani, pojedinačne nosivosti 12 tona, kao i rušenje utovarnog tornja za žitarice. Potpunom degradacijom pretovarnih mostova i utovarnog tornja, tehnički kapacitet spone brod- obala ( i obrnuto) na Terminalu za suve rasute terete redukovan je za 40 odsto. Na pomenutom terminalu se inače obavlja oko 80 odsto ukupnog godišnjeg pretovara u “Luka Bar”AD”, kazali su u saopštenju.

Kako dodaju, sagledavši prvobitno direktnu materijalnu štetu, pristupilo se sagledavanju i analiziranju mogućih indirektnih šteta po lučko poslovanje.

“Eventualno neispunjavanje ugovornih obaveza prema komitentima, plaćanje danguba i zastoji u radu, imali bi nesagledive posljedice po poslovanje kompanije. I to ne samo po poslovanje Luke Bar, već svih kompanija u transportnom lancu, jer bi gubitak već ugovorenih poslova jednako pogodio sve. Multiplikativni efekti negativnog poslovanja Luke Bar odrazili bi se negativno i na opštinu Bar i na cijelu državu”, dodaju u saopštenju.

Ističu da u ozbiljnim nastojanjima da do takvog scenarija ne dođe, “odgovorno rukovodeći kompanijom, Odbor direktora i menadžment su donijeli odluku o pokretanju investicije nabavke jedne nove mobilne dizalice”.

“Naročito imamo u vidu momenat dragocjenosti vremena, jer za sprovođenje svih zakonskih procedura (“ Luka Bar” AD je obveznik javnih nabavki), ali i vrlo zahtjevnih tehnoloških postupaka, je potrebno vrijeme od više mjeseci. Nabavka jedne mobilne dizalice donekle će kompenzovati nedostatak pretovarnih mostova i to je prvi korak ka saniranju ogromne štete koju smo pretrpjeli, ali investicioni ciklus u pravcu nabavke lučke mehanizacije se mora nastaviti”, kazali su iz Luke Bar.

Očekuju, na osnovu intenzivnih razgovora i datih obećanja – pomoć od strane Vlade Crne Gore, “jer je država većinski vlasnik kompanije, a Luka Bar jedan od najdragocjenijih državnih resursa”.

“Hitnost postupanja i naša odgovornost da se proces rada i ugovorne obavezene ne smiju nikako ugroziti, uslovili su donošenje odluke o samostalnom ulasku u kreditni aranžman, ali neophodnost pružanja pomoći od strane države ostaje ključni momenat za dalje poslovanje Luke Bar”, zaključuju u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.