Priprema terena za političku ucjenu: Javni nastupi pokazuju da Milatović i Abazović ne odustaju od ideje da ustoliče Rakčevića u gradonačelničku fotelju

0

Sudeći po javnim nastupima koje su imali prethodne sedmice, predsjednik države Jakov Milatović, ali ni lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović nisu odustali od svojih predizbornih teza da žele da na mjestu gradonačelnika Podgorice vide upravo nosioca njihove izborne liste, Luku Rakčevića. To proizilazi iz medijskih gostovanja kao i učešća na forumima gdje su slali jasne političke poruke da nisu baš toliko „orni“ za kompromis po ovom pitanju a neprijatelje prave i od vladajuće većine ali i od DPS-a.

Najglasniji po ovom pitanju je bio lider GP URA Dritan Abazović koji je gostujući na televiziji Novoj M iznio brojne tvrdnje, hvalio se da je upravo on srušio DPS kad je bilo najteže, a da ga PES i Demokrate neće ucjenjivati.

Komentarišući ove riječi faktički se stiče utisak da je upravo Abazović bio taj koji je izveo narod Crne Gore na litije i da je samo on zaslužan za istorijsku pobjedu od 30. avgusta. Ideolog kako ekspertske tako i manjinske Vlade pokazao je kako sa 4 poslanika koja su bila tas na vagi može da kroji politiku Crne Gore kako poželi, a očigledno je da slična sudbina čeka i Podgoricu.

Podsjetimo kako je tada izgledao pad Vlade Zdravka Krivokapića – Abazović nije otvoreno ponudio saradnju DPS-u, već je ponudio svim parlamentarnih akterima da ga podrže u njegovom projektu manjinske Vlade. To što je ostatak većine od 30. avgusta to smatrao neprihvatljivim, dok je DPS-u faktički sve bilo prihvatljivo samo da se makar i na kratko dočepa vlasti, je druga priča, ali je i pticama na grani jasno da se takav model sprema i za Podgoricu. Ipak, pitanje svih pitanja je hoće li predsjednik države, od čijih odbornika faktički zavisi formiranje vlasti, na takav vid političke ponude pristati i sa kim će on htjeti da pregovara.

A sa kim bi Milatović mogao da pregovara – i dalje ne otkriva. On je prilikom učešća na 2BS forumu kazao da je bitnije pitanje ko će sa principima „od kojih ne odustaje“ – Crna Gora kao građanska, evropska država od koje je odustao jedan dio „nekadašnjeg građanskog bloka“.

Slične poruke, kao što vidimo, šalje i lider GP URA, ali Milatović nije eksplicitan u napadu na parlamentarnu većinu što čini Abazović što se može protumačiti i kao „spuštanje lopte“ i potencijalna želja za kakvim takvim dogovorom.

Abazović sa druge strane nastavlja da „plete“ po većini i kazao je da ga „ne interesuje“ šta pričaju iz koalcije Za budućnost Crne Gore.

Abazović je rekao da rezultati koalicije „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“, je nešto je manji od očekivanja, ali da su ostvarili ono što su željeli.

„A to je da odlučujemo o daljem razvoju Podgorice. Mislim da treba da budemo zadovoljni“, rekao je.

Dodao je i da smatra da u kampanji nijesu zakazali ni on ni predsjednik države Jakov Milatović.

„Šezdeset odsto građana Podgorice želi promjene. Sve lažavine oko Veljeg brda, sve o Evropi sad 2, o penzijama, Sen Tropeu, ašovima i autoputu nije moglo da skupi više od 21 odsto“, rekao je Abazović.

Kazao je i kako ne zna šta hoće PES i Demokrate.

„Traže li krivca u nosiocu koji je došao iz štaba DPS-a, ne znam, nijesam ovdje da komentarišem njihov rezultat. Mujović je rekao u kampanji da ne želi da pravi sa nama koaliciju. Sa kim će ako neće sa nama, da neće da se vrati u štab DPS-a“, pitao je Abazović.

Za koaliciju Za budućnost Crne Gore je kazao i da „oni love u mutnom otkad zna za njih“.

„DF-u ne dugujemo ništa. Neka se ne pozivaju na 30. avgust ništa. Sad su se sjetili 30. avgusta, kad su im fotelje u pitanju“, rekao je Abazović.

On je dodao i da su Demokrate „svoju sudbinu vezale za PES“.

„Vidjeli smo ih u Budvi, pa u Podgorici“.

Abazović je rekao i da je nekadašnji predsjednik Crne Gore i bivši predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović „instalirao korisne idiote u Vladu“.

„Kad smo kod DPS-a, stvorila se fama da su dobili više nego što se očekivalo, oni su slavili i pjevali… Da je ovakva Vlada, a da sam ja Milo Đukanović svaki dan bih organizovao žurke. Čovjek je instalirao korisne idiote u Vladu. On će stalno da raste uz pomoć Spajića, Bečića i Mandića“.

Na pitanje da li će sa DPS-om, odgovorio je:

„Ja sam DPS srušio kad je bilo najteže. To je bilo 30. avgusta 2020. godine. Ali da jedna stvar bude jasna – mene Demokratski front, PES i Demokrate ucjenjivati neće. Neće Mandić komandovati sa mnom kao sa Spajićem i Bečićem. Daćemo im mogućnost kako mislimo da formiramo građansku opciju, a ako neće doviđenja, neka prave vlast sa kim hoće“, rekao je Abazović.

Đukanović pruža ruku Milatoviću: „Ostaje pitanje ima li hrabrosti da povuče taj potez“

Komentarišući izbore u Podgorici, Đukanović je rekao da su indikativni prije svega zbog toga što tokom posljednje četiri godine vladajuće partije na državnom nivou nemaju većinu.

Kako je naveo, desio se i strmoglavi pad nekih novih i “samoproglašeno modernih, proevropskih partija”.

“Na izborima prije dvije godine u Podgorici, Pokret Evropa sad i Demokrate su imali oko 33 posto. Na ovim izborima, tek nešto iznad 21 posto… Na parlamentarnim izborima prošle godine te dvije partije ojačane sa beznačajnom partijom kakva je URA, koja ima 3 ili 3,5 odsto, su imali 46 posto… Na ovim izborima 21,5 odsto. Gubitak od 25 procentnih poena je strmoglav pad tih politika i to govori da smo na početku očekivanog procesa otreženjenja crnogorske javnosti i ponovne konsolidacije građanske i evropske Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je čista slika i da neće da je vidi onaj ko nema hrabrosti da napravi poteze.

“A bez hrabrosti, nema ozbiljne politike, a posebno – nema ni ‘d’ od državnika. Tu je situaciju imao premijer Spajić prije godinu. Tada je PES imao 23 poslanika, DPS 21, zajedno 44 – više nego dovoljno većina da se dvije partije koje se deklarišu za Evropu i za NATO stabilno vladaju sljedećih ne četiri, nego osam godina… Nije imao hrabrosti za to. Milatović je danas pred istim tim iskušenjem. I njemu je slika jasna. On ne vidi svoju budućnost sa velikosrpskim nacionalizmom Mandića i Kneževića. Posvađan je sa svojim dojučerašnjim kolegom Spajićem. Njemu je jasno sa kim može da sarađuje u ostvarivanju svojih ciljeva. Ostaje pitanje ima li hrabosti da povuče taj potez”, rekao je Đukanović.

Upitan ima li Milatović hrabrosti, Đukanović je rekao: “Hajde da ne budem potpuno otvoren, ostavljujući nadu da će pravilno pročitati poruku birača sa ovih izbora”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.