Litijum danas u Skupštini Srbije

0

Posle svakodnevnih polemika o litijumu u javnosti, ali i na sjednici Skupštine o rebalansu budžeta, ova tema danas i zvanično stiže u parlament, pa će poslanici raspravljati o Predlogu izmjena Zakona o rudarstvu u kojem traže zabranu iskopavanja litijuma.

Grupa od 86 opozicionih poslanika u dokumentu zahtijeva da se zaustave istraživanja i eksploatacija litijuma i bora. Sjednica je najprije bila zakazana za 30. septembar, dok je trajalo vanredno zasijedanje, ali je termin promijenjen, jer se odužila polemika o rebalansu budžeta, pa nije bilo vremena za početak nove.

Predsjednica Skupštine Ana Brnabić istakla je da je litijum važna tema za građane koji su uplašeni, ali da je predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu. Ona je istakla da je „nevjerovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsjednik Aleksandar Vučić ne dođe na sjednicu o litijumu, a riječ je o gorućem pitanju u Srbiji“ i ukazala da to pokazuje da ne vjeruju u snagu svojih argumenata.

– Predsjednik ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže, to je čovjek koji je pričao sa istomišljenicima i neistomišljenicima – naglasila je Brnabićeva. – Predstavnici opozicije žele da izbjegnu predsjednika Vučića zbog ogromnog straha od njegovih argumenata.

Posle rasprave parlament će se izjasniti o predlogu. Opozicija smatra da ne treba da dođe do realizovanja projekta „Jadar“, dok se vlast zalaže da konačna odluka bude doneta na osnovu stava struke.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.