Skupština Srbije sjutra o Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima se traži zabrana eksploatacije bora i litijuma

0

Skupština Srbije započeće sjutra prvu sjednicu redovnog jesenjeg zasijedanja, na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma. Sjednicu je zakazala predsjednica parlamenta Ana Brnabić, a na dnevnom redu predložena je jedna tačka i to predlog za izmjenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je 10. septembra podnijelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primijenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma. Za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sve spremno za sjutrašnju sjednicu parlamenta, ističući da je to važna tema za građane koji su uplašeni, ali da je predlog zakona, kako je rekla, blamantan i da se nikada u istoriji Srbije ništa slično nije našlo u Skupštini.

„Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti. Takav predlog zakona je nepotkovan i neargumentovan i nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu, a da smo ga vratili na doradu, rekli bi da ne smijemo da razgovaramo o tome“, navela je ona za RTS.

Dodala je da poslanička grupa SNS neće podnositi amandmane, jer je nemoguće popraviti predlog zakona.

Brnabić je ocijenila da je nevjerovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsjednik Aleksandar Vučić ne dođe na sjednicu o litijumu, a riječ je o gorućem pitanju u Srbiji i ukazala da to pokazuje da ne vjeruju u snagu svojih argumenata, a da se plaše Vučićevih.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da neće prisustvovati sjednici Skupštine Srbije o litijumu, jer je opozicija insistirala da on ne dođe na nju.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je ranije da je on spreman da dođe na sjutrašnju sjednicu, ako predsjednica Skupštine odredi da li je vlada pozvana da učestvuje u raspravi.

On je rekao da se vlada negativno izjasnila o tom zakonskom predlogu, ali da treba da bude debate na temu litijuma, kao i da je pravo mjesto za to Skupština.

Vučević je rekao da je upitno da li je moguće čuti kvalitetnu raspravu, ali ocijenio i da je bolje da poslanici sjede u Skupštini šest ili 16 dana, i da tamo međusobno upućuju teške riječi, nego da se dešavaju neke loše scene na ulicama i trgovima.

Dodao je da postoji utisak da se naročito oko teme litijuma u Skupštini „stvara posebna predstava“.

Predlog za izmjenu Zakona o rudarstvu potpisalo je 86 poslanika iz poslaničkih grupa Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Mi snaga naroda – prof. dr Branimir Nestorović, koalicije NADA, Mi – Glas iz naroda, Srbija centar, Demokratske stranke, Zeleno-lijevog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana kao i samostalni poslanici.

Ovaj zakon trebalo je da se razmatra tokom vanrednog zasijedanja, ali je ta sjednica odložena zbog nedostatka vremena, jer je Skupština 1. oktobra ušla u period redovnog jesenjeg zasijedanja koje traje 90 dana.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.