Šaranović: Crna Gora šalje spasioce i pomoć Bosni i Hercegovini

0

Na predlog Ministarstva unutrašnjih posova, Vlada Crne Gore je na danas održanoj telefonskoj sjednici usvojila Informaciju o pružanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini radi saniranja posljedica poplava i donijela Odluku o upućivanju tima koji se sastoji od dvije komponente: komponenta za traganje i spašavanje iz ruševina (light USAR) i komponenta tima visokog kapaciteta za crpljenje vode (High Capacity Pumping – HCP).

Naime, OKC112 Direktorata za zaštitu i spašavanje, koji je operativna kontakt tačka sa Centrom za koordinaciju odgovora na vanredne situacije Generalnog direktrorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije, primio je zahtjev Bosne i Hercegovine za pomoć u saniranju posljedica poplava u subotu, 5. oktobra 2024. godine.

U zahtjevu se konstatuje da su padavine u proteklih 48 sati izazvale bujične poplave i klizišta u centralnom i južnom dijelu zemlje, što je dovelo do velikog broja stradalih i nestalih osoba, te da Bosna i Hercegovina nije u stanju da se sama izbori sa ovom vanrednom situacijom. Zbog takve situacije Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 4. oktobra proglasila je stanje elementarne nepogode.

„Sagledavajući dostavljeni Zahtjev za pomoć, Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost Glavnog grada, Prijestonice Cetinje, opština Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi, Plužine i Nikšić i vatrogasaca-spasilaca, izrazilo je spremnost da pruži pomoć sa timom koji se sastoji od dvije komponente: komponenta za traganje i spašavanje iz ruševina (light USAR) i komponenta tima visokog kapaciteta za crpljenje vode (High Capacity Pumping – HCP), koji ukupno broji 23 vatrogasca-spasioca, 5 pripadnika Crvenog krsta Crne Gore i 4 pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje, koji čine menadžment tima“, izjavio je ministar Danilo Šaranović, pa nastavio:

„Tim sa sobom nosi odgovarajuću opremu za traganje i spašavanje iz ruševina i 2 pumpe visokog kapaciteta za crpljenje vode. Transport članova tima i opreme će se izvršiti sa 11 vozila (tehnička vozila, kamioni za transport, kombi vozila) i jednim ATV vozilom – kvadom. Osim slanja tima, Vlada je dala saglasnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova pruži dodatnu logističku podršku u vidu neophodne opreme za smještaj i pomoć na terenu“, rekao je Šaranović.

Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da preko Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Unije koordinira aktivnosti na pružanju humanitarne pomoći ovoj državi.

„Slanjem pomoći susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini, Crna Gora je još jednom dokazala svoj humani karakter, a naši spasioci spremnost da se suoče i sa najtežim izazovima“, zaključio je Šaranović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.